Gazdaság

2011.11.02. 12:34

Pénz nélkül is lehet súlyuk

Balaton - A Balatoni Regionális TDM Szövetség (BRTDMSZ) múlt heti megalakulása új lehetőségeket nyithat a régió turizmusa előtt - fogalmazott Hoffmann Henrik elnök lapunknak, amikor céljaikról, lehetőségeikről kérdeztük.

Győrffy Árpád

Az elnök szerint a fő feladatuk a Balaton mint turisztikai célpont kínálatának integrálása, a megfelelő termékszerkezet összeállítása, menedzselése. Az egész üdülőkörzetet átfogó, a tagszervezeteken keresztül több mint ezer szervezetet tömörítő szövetség a munka olyan összehangolására ad módot, amire eddig nem volt lehetőség. Például a rendezvénytervek kialakításánál megfelelő egyeztetéssel gazdagabb programkínálatot hozhatnak létre a mai párhuzamosságok megszüntetésével. Az elnök szerint a TDM-szövetség másik fontos előnye, hogy támaszkodik a vállalkozói forrásokra is.

- Igaz, az még kérdés, hogy az érintettek mikorra jutnak el a gondolkodásukban oda: nemcsak kérni lehet, hanem adni is - mondta.

A régió marketingjével kapcsolatban úgy vélte, hogy az első időben nem a konkrét munkában, hanem az irányok meghatározásában van szerepük.

- Nem gondolnám, hogy az elkövetkező két-három éven belül bármilyen formában is át lehet vagy át kellene vennünk a Magyar Turizmus Zrt. szerepét. Ha a szándék kormányzati részről erre továbbra is fennmarad, öt-tíz év viszonylatában alakulhat át Magyarországon úgy a turizmus irányítása, hogy a miénkhez hasonló szervezetek erre pénzt kaphassanak. Az, hogy nem mi rendelkezünk a forrásokkal, nem tesz bennünket kevesebbé, hisz javaslatokat tehetünk a pénz felhasználására. Olyan vállalkozások véleménye lesz ebben, amelyek valóban a balatoni turizmus szereplői, így megfelelő kompetenciákkal rendelkeznek ezzel kapcsolatban. Ugyanígy a közös vélemény megfogalmazása lesz a dolgunk a szabályozási, a fejlesztési és más kérdésekben is.

A korábbi balatoni szervezetek munkáját sokszor visszavetette, hogy egyes városok, illetve képviselőik a többieknél nagyobb súlyt szerettek volna maguknak, vagy a többiek ezt gondolták róluk. A BRTDMSZ elnökségének kihirdetése után is többen felszisszentek, amikor kiderült, hogy az üdülőkörzet forgalmának 42 százalékát adó Zalából csak egy személy került a testületbe a négy somogyi és két Veszprém megyei képviselővel szemben. A legnagyobb forgalmat lebonyolító öt település közül sem a hévízi, sem a keszthelyi, sem a zalakarosi egyesület képviselője nincs a testületben.

- Keszthely polgármestereként arculcsapásként éltem meg, hogy a városomat sikerült kigolyózni valakiknek - fogalmazott a választás eredményéről Ruzsics Ferenc, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke. A BSZ múlt heti ülésén a BRTDMSZ terveiről tájékoztatást adó Hoffmann Henrik erre azzal reagált, hogy az általa képviselt siófoki egyesület is területi képviseletet szeretett volna, de a tagság sajnos nem így döntött. Ugyanakkor szerinte nem szabad elkeseredni, mert munkacsoportok felállításával olyan struktúrát hoznak létre, ahol mindenkinek lesz lehetősége a munkára.

Fekete Tamás balatonföldvári elnökségi tag ehhez még azt tette hozzá, hogy kezdetektől többpólusúvá, nyitottá akarják tenni a szervezetet. Ezt szolgálja az is, hogy Balatonfüred lesz a székhely, Keszthely és Siófok pedig telephelyként lett meghatározva. Az egyik legfontosabb tevékenység, az oktatás központja is Keszthely lenne.

 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a balatoni üdülőkörzetben a kereskedelmi szálláshelyeken tavalyi 4,2 millió éjszakát töltöttek el a turisták. A forgalom 42 százaléka az üdülőkörzet Zala megyei részén, 30 százaléka a Veszprém megyei térségben, 28 százaléka pedig Somogy balatoni térségében valósult meg. A toplista első öt helyén Hévíz 934 ezer, Siófok 583 ezer, Balatonfüred 459 ezer, Zalakaros 414 ezer, Keszthely 163 ezer vendégéjszakával szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!