Gazdaság

2011.07.08. 10:27

Földtől az asztalig - Az emberek egészségét védik az állatorvosaink

Veszprém - Június 23-án dr. Leitold József kapott megbízást a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetésére.

Varga Ibolya

Tíz évvel ezelőtt ismertem meg dr. Leitold Józsefet, aki több   magyar állatorvossal együtt részt vállalt a 2001 februárjában Nagy Britanniában kitört ragadós száj- és körömfájás járvány következményeinek felszámolásában. Akkor az angol állatorvosok nem tudták a veszedelmesen elharapódzó kórt rövid időn belül megfékezni, nemzetközi segítséget kértek. Magyarország két turnusban tíz-tíz állatorvost küldött. A yorkshire-i grófságban és központjában, Leedsben dolgozott.

Mindennapi munkájuk során betekintésük volt a farmerok és az állattartás mindennapjaiba. Egyik ellenőrzése során elkerült egy organikus farmgazdaságba. A tejtermelő gazdaságban 130 fejőstehenet és annak szaporulatát tartották. Az állományt kis csoportokra osztva  kötetlenül tartották. Az állatok gondozásáról és fejéséről a farmer, a felesége és két alkalmazott gondoskodott.  Az átlagos tejtermelésük tehenenként évente nyolcezer liter volt, ami megegyezett az országos termeléssel, tehát a minőségi és mennyiségi termelés nagyon jól összeegyeztethető. Ami feltűnő volt első pillanatban, a tehenek jóval szellősebb elhelyezése és a bőséges almozás miatt a feltűnő tisztaság. Az állatok takarmányozásának alapját az év nagy részében rendelkezésre álló jó minőségű legelő és a fűszilázs adta. A tápokhoz nem tudtak biogabonát  termelni, ezért termékük nem lehetett  biotej. A takarmányozásban azonban szigorúan kerülték a szintetikus  kemikáliák, hozamfokozók és gyógyszerek használatát.  A beteg állatokat homeopátiás gyógyszerekkel gyógyították. Talán ez indította arra, hogy később magán-állatorvosi praxisában alkalmazza a homeopátiás szereket.

Dr. Leitold József Pulán született és osztatlan általános iskolába járt, ahol a két évvel ezelőtt elhunyt Reményi Antal tanította. Ilyen nagyszerű pedagógusok képesek voltak minimálisra csökkenteni az osztott iskolákkal szembeni hátrányt. Veszprémben a Lovassy László Gimnáziumban érettségizett, első próbálkozásra felvették a budapesti Állatorvos-tudományi Egyetemre. Az egyetem elvégzése után egy évig élelmiszer-higiénikus állatorvosként dolgozott a Veszprém Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomáson. Ezt követően Ajkán mezőgazdasági termelőszövetkezetben, illetve annak különböző gazdasági társaságainál tevékenykedett. Ebben a városban hozták létre még úttörő tevékenységként 1988-ban dr. Andrónyi Tamással közösen a magán-állatorvosi rendelőjüket. Veszprémbe 2002-ben tért vissza, azóta kinevezéséig kerületi főállatorvosként tevékenykedett. Az állatorvos munkájával az emberek egészségét szolgálja. Valóban a termőföldtől az asztalig követi végig az élelmiszerek útját. Ellenőrzik a takarmánytermelést, az állattartást, a feldolgozás körülményeit és a késztermékeket is. Az élelmiszerek teljes körét vizsgálják laboratóriumaikban. Azt tapasztalja, hogy az őstermelők és a családi vállalkozások egyre jobb minőségben dolgoznak, és képesek arra, hogy jó minőségű élelmiszerekkel lássák el a lakosságot. Az állatorvosok segítenek nekik a minőség garantálásában. A megyei igazgató Paloznakon él boldog párkapcsolatban.

 

Dr. Leitold József főállatorvos önkéntes munkát is végez, több civil szervezetben tevékenykedik. A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) Közép-dunántúli Regionális Kollégiumának tagja, a Paloznaki Civil Egyesület (PaCi) elnöke és a H28-as Veszprém Megyei Díszmadárbarát Egyesület titkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!