Gazdaság

2011.05.04. 16:47

Ítélet van, pénz nincs

Pápa - Többször írtunk már a Vocational Academy Alapítványról, amely Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében 12 település 18 intézményének fenntartói jogát vette át az önkormányzatoktól közoktatási megállapodás alapján.

Nagy Imre

Mára az iskolák, óvodák magukra maradtak, a fenntartó - tetemes közüzemi és bértartozást hagyva maga után - kivonult az intézményekből. A bíróság mintegy százmillió forint kifizetésére kötelezte Nagy Ottó László alapítványát, ám az a jogerős ítélet ellenére 2007 óta nem fizette ki az elmaradt pedagógusbéreket. Ezzel kapcsolatban nyújtott be interpellációt a közelmúltban a parlamentben Pánczél Károly, a Fidesz országgyűlési képviselője a nemzetei erőforrás miniszterhez Három éve hiába várja  többhavi munkabérét 70  pedagógus címmel.

- A pedagógusok kártalanítására nem kerülhetett sor, mert a Bérgarancia Alapról szóló törvény értelmében az alapítványi fenntartó nem jogosult az alap igénybevételére. Mindeközben az alapítvány mögött álló személyek némileg más néven, má- sutt tovább folytatják tevékenységüket, s fennáll a veszélye, hogy ez hasonló következményekkel jár - fogalmazott a képviselő, majd kérdést intézett Halász János államtitkárhoz: - Kíván-e tenni valamit annak érdekében, hogy az érintettek hozzájussanak bérükhöz vagy sor kerülhessen kártalanításukra? Mit kíván tenni a minisztérium annak érdekében, hogy az alapítvány mögött állók ne folytathassák más szervezet mögé bújva tevékenységüket, s így megelőzhető legyen, hogy további intézmények működése kerüljön veszélybe?
 
Halász János államtitkár válaszában összefoglalta azokat a hivatalos eljárásokat, amik eddig az alapítvány ügyében történtek. Mivel ezek nem vezettek átütő eredményre, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban az összes érintett bevonásával kezdeményezik az ügy megtárgyalását, tisztázandó a mai helyzetet és annak kialakulását előidéző tényezőket - fogalmazott az államtitkár.
 
Árvay Péter, a károsultak képviseletében az interpellációt kezdeményező sopronkövesdi tanár sajtóközleményt tett közzé az államtitkári válaszra reagálva, amiben üdvözli, hogy az interpellációra adott válasz  végre a megoldás  irányába  mutat. - Számunkra is pozitív fejlemény, hogy ígérete szerint az összes érintett bevonásával szándékoznak az ügyet rendezni. Ugyanis eddig mi, károsult pedagógusok nem érzékeltük a döntéshozóktól a kellő fogékonyságot a probléma megoldására. Ám mindezt a szándék szintjén kevésnek tartjuk. Továbbra is várjuk a  megnyugtató megoldás irányába tett mielőbbi, konkrét lépéseket - fogalmaz a sajtóközleményben a sopronkövesdi tanár. Megyénkben a marcaltői Kmety György Evangélikus Általános Iskola érintett az ügyben. Itt is számos pedagógus várja másfél évnyi elmaradt munkabérének kifizetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!