Gazdaság

2010.07.07. 16:51

Energiatakarékos társasházak - Együttműködést sürgetnek a lokálpatrióták

Veszprém - Városi támogatást várnak a lokálpatrióták a társasházak energiatakarékos átalakításához: program, szakmai tapasztalat van, de hiányzik az önerő.

Németh F. Bernadett

Erről tájékoztatott szerdán a Lokálpatrióták Egyesülete a Jutasi úton, közel a két érintett Haszkovó úti lakótömbhöz. Azt szeretnék, ha a város e két lakótömbbel és a húszemeletessel csatlakozna a Solanova programot lebonyolító klaszterhez. A Solanova egy mintaprojekt: európai uniós forrás segítségével egy dunaújvárosi lakóházon mutatták be, miként lehet a régi rendszereket energiatakarékos, megújuló energiát használó, korszerű technológiákkal kiváltani úgy, hogy az anyagilag ne legyen túl megterhelő a lakóközösség számára. A Solanova háromezer lakásban tervezné meg egy-egy lakótömb energiafejlesztését.

Ahhoz, hogy Veszprémben egy lakótömb vagy akár az ott lévő óvoda bekerüljön ebbe a körbe, az önkormányzatnak szándéknyilatkozatot kellene tennie, hogy tagja lesz klaszternek.

Lapunk kérdésére, miszerint van-e erre hajlandóság a városházán, Horváth György, az egyesület tagja elismerte: még csak Porga Gyula alpolgármester titkárságáig jutottak el, és azzal sincsenek egészen tisztában, kivel kellene tárgyalni ez ügyben. Fontolgatják, hogy felveszik a kapcsolatot a Veszprémi Közüzemi Zrt.-vel, hiszen az energiatakarékos rendszerekkel a Hőforg Kft.-t jelentős veszteség érheti, s ezt a veszélyt minimálisra kell csökkenteni. Az idő sürget: az unióhoz augusztusban kell eljuttatni a szándéknyilatkozatot.

Bene Sándor pályázási tapasztalatait osztotta meg a sajtótájékoztatón, melynek konklúziója, hogy a kormányváltásnak nem lenne szabad kihatással lennie a rendszerre, mely ettől jelentősen lelassul.

Nagy Piroska az egyesület új irányvonaláról tájékoztatott, mely a zöld ügyek felé viszi a civil szervezetet: tagjaik szakmai képzéseken, előadásokon vettek részt, s az itt megszerzett tudást szeretnék megosztani azokkal, akik hasznát vehetik, például energiatakarékosság terén. Az egyesület koordináló, közvetítő szerepet szán magának az egyén és a döntéshozók között ezekben az ügyekben. Az egyesület azt is szeretné elérni, hogy az önkormányzat legalább megtartsa, de még inkább növelje a városban a zöldterületeket, a fejlesztéseket pedig a város peremkerületeire koncentrálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!