Gazdaság

2009.11.23. 03:28

Megédesítenék a keserű répát

Veszprém - A Nemzeti Diverzifikációs Program (NDP) a bezárt cukorgyárak, a gyárak által visszaadott cukorkvóták által okozott negatív gazdasági hatásokat enyhíti.

Varga Ibolya

Boros Gábor, a Veszprém Megyei Agrárkamara tanácsadója kiemelte: ez a korábbi cukorrépatermelő településeken, de nem csak a korábbi répatermelők számára ad pénzügyi támogatást. A Petőházi Cukorgyár térségében 171 település jogosult, ebből kettő Veszprém megyei, Nemesgörzsöny és Pápa. Az összes településen a programra rendelkezésre álló támogatási összegből a kamarai számítások szerint mintegy 550 millió forint áll rendelkezésre a mezőgazdasági üzemek korszerűsítésére (ez a saját erővel 1,3 milliárd forint összegű beruházást jelent), és 180 millió forint a mezőgazdasági termékek értéknövelésére (ez pedig összességében 450 millió forint összegű beruházás lehet). A mezőgazdasági üzemek korszerűsítése keretében lehetőség van a növénytermesztés korszerűsítésére, cukorrépadepók létesítésére, magtárak építésére és felújítására, önjáró és beépített gépek, berendezések beszerzésére, szárító- és tisztítóberendezések beszerzésére, géptárolók létesítésére. Az állat- tenyésztés korszerűsítése keretében férőhelyek felújítására, bővítésére és újak létrehozására, állat-egészségügyi, környezetvédelmi munkavédelmi feltételeknek való megfelelés előkészítésére, takarmánytárolást szolgáló tárolók létesítésére, takarmányozást szolgáló önjáró és beépített gépek, berendezések beszerzésére. A kertészeti korszerűsítés keretében új termesztő-létesítmények létrehozására, az utómunkákat elősegítő be- ruházások támogatására, önjáró és beépített gépek, berendezések beszerzésére, a kertészet energiaellátására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!