Gazdaság

2009.10.16. 02:29

Magyar bajnok vendéglátók - Több versenyző vett részt az idei kiállításon az előző évekhez képest

Budapest - Magyar bajnoki címet, több arany-, ezüst- és bronzérmet hoztak el a megyei diákok és szakemberek a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által szervezett Culinary Expo gasztronómiai versenyen, amelyet a Hoventa kiállítás keretében rendeztek meg a múlt héten.

Kiss Nikolett

A kiállításon az előző évekhez képest lényegesen több versenyző vett részt, a vendéglátó-szakiskolák tanulói is jóval nagyobb számban jelentek meg idén az iskolai csapatban vagy egyéni versenyzőként. Az első napon az ország 19 iskolájából 115 tanuló mérte össze tudását.

Tizenkét iskola mindhárom szakmában (szakács, cukrász, pincér) bemutatkozott. Összesített eredményük alapján egy gyulai és egy kecskeméti szakképző iskola mögött harmadik lett a veszprémi Séf Vendéglátó-ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakképző Iskola.

A második, harmadik napon a szakács hideg- és melegkonyhai, a hidegkonyhai artisztika, valamint cukrász és cukrászartisztikai versenymunkákat bírálták el, a negyedik napon pedig a pincér-szakma díszterítéseit értékelte a zsűri.

A tanulók között a veszprémi Jendrassik-Venesz szakközépiskola felszolgálói, Hazuga Vivien és Strenner Petra bronz, a Séf iskolából Tüske Roland és Szabó Ákos ezüst fokozatot értek el.

A tapolcai Széchenyi István szakképző két diákja: Gyimesi Réka és Barkóczy Nikolett munkáját bronz fokozatra értékelte a zsűri. A tanulóknak szabadon választott témában kellett díszasztalt készíteniük.

A szakácstanulóknál aranyéremmel jöhetett haza a séfes Kasza Gábor és Szörfi Ádám, akiknek Vida Máté is besegített. A szakácsoknak három hideg előételt kellett készíteniük, illetve a helyszínen adott nyersanyagokból egy óra alatt kellett egy meleg ételt főzni.

A cukrászoknál dísztorta, illetve két napi készítmény: pohárkrém, torta-szelet vagy desszert volt a feladat, bronzérmet szerzett ugyanebből az iskolából Korcsok Ferenc és Vajda Klaudia, valamint az ajkai Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola diákja, Kiss Alexandra. Ugyanebből az intézményből pékszakmában Mekler Gergő és Szabó András ezüstérmet szerzett.

A felnőttversenyben is nagy sikereket értek el a megyei szakemberek. Felszolgálásban magyar bajnok lett Antal Zoltán. A Jendrassik-Venesz iskola szakoktatója a tavalyi év borásza, Konyári János tiszteletére készített dísz-asztalt: hétféle bort választott ki, ehhez komponálta az ételsort.

A bordó-óarany színekben pompázó asztalt a direkt az erre az alkalomra készített kézzel festett tányérok díszítették. Első helyezést ért el ismételten Szíjártó Balázs, a füredi Anna Grand Hotel Wine Vital Sous Chefje is hidegkonyhai artisztika kategóriában.

Ugyaninnen Botka Edina ezüst, Bata Rajmund pedig bronz fokozatot szerzett felszolgálásban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!