Foci

2015.04.15. 14:20

Szép új magyar futball

Szigliget – Az ország legkedveltebb, legtöbbek által űzött sportja. Ez a sportág biztosítja a legtöbb munkahelyet, adja a legtöbb beszédtémát és okozza a legnagyobb bosszúságokat néha.

Balassa Dániel

A nyomában lihegünk azoknak a futballkultúráknak, melyek már évtizedek óta előttünk robognak, és közben sajnos nem nézünk oldalra, így aztán sokan beelőznek a nagy erőlködés közepette. Eme nagy erőfeszítések célja persze becsülendő: profi szervezésű, stabil gazdasági alapokon nyugvó sportágat létrehozni. Azonban a magyar labdarúgás évek óta legfontosabb támaszait veszíti: a szurkolóit.

Ott tartunk, hogy az egyszerű földi halandónak ki kell váltania egy kártyát, hogy megnézhessen egy élvonalbeli bajnokit vagy egy válogatott mérkőzést. Ezzel még semmi baj nincs, de sajnos sehol sincs egyértelműen leírva, hogy mire is jogosít fel a kártya. Mert ha az egyszerű földi halandó a labdarúgó-szövetség saját kártyáját váltja ki, az például az ország legnépszerűbb klubjának vadonatúj stadionjába csak a VIP-szektorba szól. Legalábbis ezt mondják. Ezt nem tudva a halandó az interneten egy derűs pénteki napon igényli az ingyenes kártyát. Telefonon egy kedves hang ígéri, hogy a megadott helyen jövő szerdán átveheti. Halandónk csütörtökön telefonál a megadott helyre, ahol azt a választ kapja, hogy sajnos a kártya nem érkezett meg. Egy nap utánajárás után kiderül, hogy a stadionban is lehet kártyát kiváltani, ráadásul az ottani csapatét. Telefonon biztatják, hogy ha egy órával a mérkőzés előtt megérkezik, el tudja intézni.

Halandónk ezen felbuzdulva felmegy a fővárosba, a rangadó helyszínére. Hősünk aztán meglepődve tapasztalja, hogy a kártyát nem csak ő akarja kiváltani, masszív sor áll a kis szoba ajtaja előtt. Mégis beáll a sor végére és vár. Tíz percet, húszat, negyvenet, hetvenet. Közben felhangzik a szurkolótábor zúgása, a Fradi-himnusz, a kezdő sípszó. Megy a meccs és az látogató kinn vár a sorára.

És ekkor elfogy a türelem. Azért fizessen ki egy összeget egy kártyáért, amivel tud vásárolni jegyet, hogy láthasson fél órát a meccsből? Ugyan már! Halandónk átadja a helyét mögötte álló, türelemmel jobban felvértezett sorstársainak, és csendben elindul a kocsi felé. Csak egy kérdés vetül fel benne: ha azt szeretnék, hogy tele legyenek a stadionjaink, miért nem engedik be a szurkolókat?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!