Foci

2014.10.20. 13:20

Mi lesz veled VFC?

Veszprém - Számos égető kérdés merül fel a bakonyi megyeszékhely labdarúgásával kapcsolatban. Úgy tűnik, a veszprémi foci ismét hullámvölgybe került. A klub anyagi gondokkal küszködik, miközben a kiesés réme fenyegeti a szebb napokat megélt együttest.

Horváth Gábor

Tíz forduló után mindössze három ponttal az utolsó helyen szerénykedik a Veszprém FC az NB III nyugati csoportjában. A VFC még egyetlen meccset sem tudott nyerni, s nagyon úgy tűnik, hogy ebben a szezonban élet-halál harcot kell vívnia a bennmaradásért.

A szereplés okairól és a klub lehetőségeiről Cseresznyés Péter ügyvezetőt kérdeztük.

- Bizonyára nem ilyen szereplésről álmodtak. Nem néz ki túl jól a harmadosztály tabellájának utolsó helyén a korábban az NB I-ben és az NB II-ben is jól csengő csapat neve.

- Ebben egyetértünk. Nagyon nehezen indul be az idei szezon pontgyűjtése, de a mostani helyzet elemzését kezdjük a múltban. 2006-ban indultunk a megyei másodosztályban, 2010 nyarán pedig 14 pontos előnnyel, vereség nélkül nyertük meg az NB III-at és augusztusban a második vonalba neveztük be a Veszprém FC-t. Ez óriási eredmény volt, főként ha figyelembe vesszük a körülményeinket, az infrastrukturális gondjainkat, az alacsony költségvetésünket. Ezeket a csapategységünkkel, megfelelő szakmai és vezetői munkával próbáltuk kompenzálni és azt gondolom, hogy sok kisebb-nagyobb nehézséget leküzdve három éven át helytálltunk a második vonal nyugati csoportjában.

A veszprémi futball újkori mélyponton van, a rossz körülmények között működő csapat nyeretlenül utolsó az NB III nyugati csoportjában.

- Ma már nem az NB II-ben kell helytállni. Miért nem sikerült egy stabil NB III-as csapatot kialakítani?

- Több problémával is küszködünk egyszerre. Kezdjük a költségvetésünkkel. A mai sportszponzoráció teljesen átalakult, már nem különítenek el a környélbeli kis vállalkozások költségkeretet erre a célra. Veszprém városa a fő támogatónk, s ezt ezúton is szeretnénk megköszönni. Emellett három-négy kisebb támogatóval rendelkezünk. Infrastrukturális gondjaink is akadnak. Sajnos Veszprém nem bővelkedik labdarúgó pályákban. Míg 30 évvel ezelőtt a tízet is elérte a számuk, úgy ma már csak három nagyméretű futballpálya van városunkban. A stadion épületeinek állapotát nem kell bemutatnom senkinek, nos a füves pályája hasonló állapotban van. Téli felkészüléseink alkalmával az Erdész utcai műfüves játékteret csak korlátozottan használhatjuk, mivel azt az utánpótlásban focizó rengeteg korosztályos csapat teljesen lefoglalja. Vetélytársaink sokkal jobb helyzetben vannak ebből a szempontból.

Apropó utánpótlás. Milyen az együttműködés a VFC USE-val? Azt látjuk, hogy sok helyi fiatal másutt képzeli el a pályafutását.

- A VFC USE biztosítja az utánpótlás csapatainkat. Külön vezetéssel és külön gazdálkodással üzemelünk és így elkerülhetetlen, hogy néha eltérő érdekek alapján döntsünk. Szeretnénk megtartani a veszprémi játékosokat, de nehéz versenyezni az akadémiákkal vagy a környékbeli olyan klubokkal, ahol jobb körülmények között készülhetnek.

A VFC-nél keresik a kitörési lehetőségeket, pályáztak és ha sikerült támogatókat szerezniük, 250 millió forintból építenének saját sporttelepet

- A pályagondokra régóta keresik a megoldást.

- Így van. Mi is pályáztunk a Magyar Labdarúgó Szövetségnél a TAO pályázaton , amelyen tavaly egy füves nagyméretű labdarúgó pálya és öltözőépület létrehozására is lehetőséget nyertünk. A tervezett beruházás költségvetése 250 millió forint, amelyhez 175 millió forint támogatást nyertünk, tehát önrészként 75 millió forintot kell a sportszervezetnek hozzátennie a fejlesztéshez.

- Miért nem kezdődött még el az új sporttelep építése?

- A Veszprém FC nyerte el a lehetőséget a pálya létesítésére, így a szükséges társasági adót is az egyesületnek kell összegyűjtenie. Hároméves, az önkormányzattal közösen végzett munka áll a sikeres pályázat mögött, így a támogatások behozásában is számítunk az önkormányzat segítségére. Ezek szükségesek az építkezés megkezdéséhez.

- Hová épülhet az új pálya?

- Két lehetséges helyszín van a megvalósításra, az egyik Veszprémben van, a másik pedig egy, a városhoz nagyon közeli területen.

- Tehát már csak a cégek által felajánlott támogatásokra van szükség?

- Így van és reméljük, hogy a helyben működő vállalkozások segítik Veszprémet a sportos ingatlanok fejlesztésében, így nagyobb részt vállalnak a város életében is. Azok, akik együttműködnek a Veszprém FC-vel, egyben segítenek a helyi gyermekek sportolási feltételeinek javításában is.

- Az infrastruktúra fejlesztése mellett mitől lesz jobb a veszprémi foci, és ami ezzel összefügg, hogyan lehetne visszacsábítani a nézőket a lelátóra?

- A jobb körülmények között szívesebben sportolnak a játékosok. Ne gondoljuk, hogy a nézők nem veszik észre, hogy a passzok nem gurulnak a pályán, hanem rendszertelenül pattognak és ez élvezhetetlenné teszi számukra a mérkőzéseket. A nézőket ki kell szolgálni minden tekintetben, kulturált mellékhelyiségek, fedett ülőhellyel ellátott nézőtér szükséges, ahonnan közelről és magasabbról rálátva a pályára tudják nézni a mérkőzéseket. Azt gondolom, hogy a bajnoki osztály és az eredmény viszont csak kismértékben befolyásolja a nézők számát, mert például 2006-ban a megyei másodosztályban, amikor a Schönherz pályán játszottunk, akkor magasabb nézőszámok voltak, mint amikor az országos másodosztályban szerepeltünk.

A nyereségesen működő vállalkozások az adóforintjaikat együttműködési megállapodás alapján sportszervezetnek adhatják a fejlesztési tervük megvalósítására. Így lehetőségük van arra, hogy oly módon nyújtsanak támogatást, hogy az számukra nem jelent többlet anyagi ráfordítást, hiszen azt az államháztartás részére befizetendő társasági adójukból fizetik ki, melyért cserébe adó-, és adóelőleg fizetési kedvezményben részesülnek. De ezen a kedvezményen kívül a helyi cégeknek, vállalkozásoknak még az is fontos lehet a társadalmi szerepvállaláson túl, hogy nyomon követhetik, az adójukból milyen beruházás valósul meg a közvetlen környezetükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!