Foci

2012.06.07. 12:29

Labdarúgó Eb - A kijevi taxisok egy része árat emelt

Jelentős mértékben megemelték fuvardíjaikat a zömében engedély nélkül dolgozó kijevi taxisok a pénteken kezdődő lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság előtt.

MTI

A kontinenstorna kezdete előtt az ukrán fővárosban működő taxik önkényesen mintegy 30 százalékkal emelték meg a viteldíjat. Kijevi illetékesek szerint azonban csak az illegálisan dolgozó taxisok növelték a tarifát - írta csütörtökön a Szegodnya című ukrán napilap internetes kiadása.
Anatolij Galazjuk, az Ukrán Taxiszövetség elnöke a lapnak elmondta, hogy a legálisan működő kijevi taxik viteldíjai nem változtak, ám a "feketén" dolgozó taxisok - s szerinte ők teszik ki a bérautósok 95 százalékát - valóban megemelték az áraikat.
Becslések szerint Kijevben körülbelül 50 ezer a taxik száma, de közülük mindössze 2500 működik legálisan. A taxik kilométerenkénti hivatalos alapdíja, a gépkocsi típusától és komfortfokozatától függően, jelenleg 2,2 és 8 hrivnya (kb. 66 és 240 forint) között mozog.
Az ukrán főváros vezetése régóta tervezi a taxipiac reformját. Ennek értelmében Kijevben összesen 15 ezer taxi működését engedélyeznék, ám az elképzelés megvalósítását akadályozza a taxis társadalom határozott és jól szervezett ellenállása.
A társrendező Lengyelországban sem tökéletes a taxihelyzet, ugyanis a varsói rendőr-főkapitányságot az elmúlt hetekben többször értesítették arról, hogy a taxisok nem méltányosan járnak el ügyfeleikkel szemben, a valós utazási költségeknél magasabb összeget számláztak, ezért az Eb előtt véletlenszerű ellenőrzéseket vezettek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!