Foci

2016.01.27. 16:10

Futsal-Hamupipőke - A veszprémi játékos is ott lesz az Eb-n!

Veszprém - Ő az egyetlen az Eb-re készülő válogatottban, aki a sportolás mellett dolgozik. A Veszprém futsalosa nagy visszatérő, beszélt az esélyekről, s azt is elárulta, kiket tart a legjobb játékosoknak az országban.

Horváth Gábor

Nemrég kiderült, Németh Péter biztosan ott lesz a Szerbiában rendezendő futsal Európa-bajnokságon, amely február 2-án kezdődik. Persze ez nem volt meglepetés, hiszen az 1. FC Veszprém futsalosa alapembere a magyar válogatottnak, komoly szerepe volt abban is, hogy csapatunk a románok elleni bravúrral kvalifikált a kontinenstornára.

Más szempontból amolyan Hamupipőke-történet az övé, hiszen, amikor Veszprémbe igazolt, már nem volt tagja a nemzeti együttesnek. - Legbelső gondolataimban szerepelt a válogatottság, de azt is tudtam, erre kevés az esély, hiszen nem vagyok már fiatal - válaszolta érdeklődésünkre Németh Péter, aki 2014-ben, 33 évesen igazolt az 1. Futsal Club Veszprémhez az Aramis SE alakulatától.

- Nagyon tetszettek a veszprémi tervek, a sportághoz való hozzáállás, örömmel jöttem - emlékezett vissza a játékos, aki a Botev iskola testnevelőtanára, és ezek mellett utánpótlás edzőként is dolgozik.

A többszörös válogatott, sok nagy csatát megélt Németh olyan jól teljesített új állomáshelyén, hogy neve ismét szóba került a nemzeti csapatnál. - A hátsó ember posztja hiányos volt és Sito Rivera szövetségi kapitány ott próbált ki engem, most pedig már az Eb-re készülhetek - fogalmazott boldogan a futsalos, kiemelve: már a selejtező felejthetetlen eseménnyel gazdagította élménytárát. Mint ismeretes, válogatottunk az utolsó másodpercben szerzett góllal bizonyult jobbnak Romániánál. - Életem legnagyobb focis élménye, elképesztő, felejthetetlen, mindig is örömmel tekintek vissza rá.

Németh, mint a legtöbb magyar futsalos, nagypályán kezdte pályafutását, a Vác, majd az Újpest játékosaként nem gondolhatott arra, hogy egyszer kispályán lesz válogatott. Már azért sem, mert Újpesten - ahol akkoriban Kisteleki István volt az edző, a csapatban pedig többek között Szélesi Zoltán és Lőw Zsolt játszott - nem kapott profi szerződést. - Úgy gondoltam, akkor keresek egy másik foglalkozást, testnevelőtanár lettem, s alacsonyabb osztályban futballoztam. Tíz éve próbáltam ki először a futsalt és egyből nagyon megtetszett, gyors, pörgős, technikás játék. Sokat kell gondolkodni és nem mellesleg rengeteg gól születik.

Az egykori kipróbálás odáig fajult, hogy Németh Péter hamarosan a világ egyik legjobb csapata, a spanyol válogatott ellen léphet pályára.

- Spanyolország magasan előttünk van, a tisztes helytállás lesz a célunk. A másik csoportmeccsünkön, Ukrajna ellen viszont mindenképpen megpróbáljuk kivívni a továbbjutást. Velük nemrég játszottunk világbajnoki selejtezőt, kikaptunk, de szoros meccs volt, fordítva is alakulhatott volna a végeredmény.

A remek játékos elmondta, a magyar csapat taktikailag nincs elmaradva a legjobbaktól, de egyéni képességekben jelentős a hátrány. - A világelithez tartozó országokban már gyerekkorban elválik a nagy és kispályás futball, a fiatalok olyan nevelést kapnak, amivel mi még nem tudunk versenyezni. Játékosaink nagy része későn ismerkedett meg a sportággal.

Németh kérdésünkre az is elárulta, kiket tart az ország jelenlegi legjobbjainak. - Véleményem szerint a kapusok közül Reveland Zoltán, Tóth Gyula és Matkovics Gábor jár a legelőrébb, míg a mezőnyjátékosoknál Dróth Zoltánt, Rábl Jánost és Dávid Richárdot emelném ki.

A magyar válogatott programja a belgrádi Eb-n, február 2, 21.00: Magyarország-Sapnyolország. Február 4., 21.00: Magyarország-Ukrajna.

A csoportokból két-két csapat jut tovább a legjobb nyolc közé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!