Életmód

2013.06.08. 14:13

Vérnyomásra galagonyát! - Egészségnap Nagyvázsonyban

A galagonya erősíti a szívet, ezért ötvenen felül mindenkinek javaslom. A virágát a körülötte lévő zsenge levekkel együtt kell leszedni, ebből is készíthetünk teát, meg a terméséből is.

Varga Domokos Péter

Dékán Péter beszélt erről a településen tartott egészségnapon. Az előadó a Veszpémi Gyógynövény és Életmód Klubot képviselte, a Bakony varázslatos és életető gyógynövényeit mutatta be. A galagonyáról még elmondta, visszaadja az érfalak rugalmasságát. Ezért van jó hatással a vérnyomásra, akié magas, azét csökkenti, akinek alacsony, azét növeli. Kicsi, piros almára emlékeztető termése frissen is fogyasztható, teát szárítás és darálás után készíthetünk belőle.

A kakukkfű nem csak fűszernövény, inhalálni is jó, a párlófű kiváló vérzéscsillapító. A csipkebogyó talán a legismertebb gyógynövény, elterjedt hiedelem, hogy október végén, november elején, az első fagyok után kell leszedni. Ezzel szemben megállapították, hogy a legtöbb C-vitamint augusztus végén tartalmazza, mikor termése a legpirosabb, de még kemény. Gyűjtsük hát be ebben az állapotában, a teája ekkor lesz a legkiválóbb. Ha lekvárt akarunk belőle készíteni, egy éjszakára tegyük mélyhűtőbe, éppúgy megpuhul, mint a természetben a fagyok után.

Samut, a próbababát a helyi védőnő, Romsicsné Kolozsi Enikő segítségével sikerült többször is újraéleszteni a bemutatón (Fotó: Orosz Péter)

Ezeken kívül számtalan érdekesség hangzott, majd a közönség konkrét kérdéseire válaszolt Dékán Péter. Az előadást végül úgy kellett berekeszteni, mert kezdődött a következő program, az újraélesztési bemutató, melyet a helyi védőnő, Romsicsné Kolozsi Enikő tartott. Több előadás is elhangzott a nap folyamán, például tabuk nélkül beszélt a női egészségről Lehóczky Laura. Kísérő programként testsúly-, testzsír-,vérnyomásmérésre, látás- és hallásvizsgálatra volt lehetőség, a résztvevőket egészségsalátával vendégelték meg.

Stefanovitsné Sipos Mária, az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér vezetője elmondta, a rendezvénnyel a téma iránt jól érzékelhető igényt szerette volna kielégíteni, azt akarta, hogy az idősek mellett a középgeneráció is jöjjön be az intézménybe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!