Életmód

2017.06.15. 17:50

Újra itt a pollenszezon

PÁPA A gyomnövények és a parlagfű elleni védekezés kötelezettségét törvény írja elő a föld tulajdonosának, illetve használójának - hangsúlyozza Kanozsainé Pék Mária, Pápa címzetes főjegyzője.

Polgár Tibor

A gyom, dudva, vagy gaz olyan növények gyűjtőnevei, amelyek jelenléte megmunkált környezetben, termőföldön, konyhakertben, virágoskertben, pázsiton nem kívánatos. Többségük évelő, és gondozatlan környezetben akadálytalanul fejlődik. A gyomnövény kifejezés hallatán sokan a parlagfűre mint hazánk első számú gyomnövényére gondolnak. Az időjárástól függően március végére tehető a parlagfű kelése, a növény júliusban nő a legintenzívebben. A virágpor szóródása július végén és augusztusban történik, ezután kisebb mennyiségben egészen az őszi fagyokig tart. A parlagfű elleni védekezés szempontjából fontos, hogy a virágzás, pollenképződés előtt történjen meg a növény kiirtása - figyelmeztet Kanozsainé Pék Mária. Hangsúlyozza: a gyomnövények és a parlagfű elleni védekezés kötelezettségét törvény írja elő a föld tulajdonosának, illetve használójának.

Parlagfű tekintetében a vonatkozó törvény előírja, hogy a föld tulajdonosának, használójának június 30-ig végre kell hajtania a védekezést, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartania. Ahol június 30-át követően nem akadályozzák meg belterületi ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását, ott a jegyző azonnali hatállyal - függetlenül attól, hogy ismert-e a földhasználó kiléte -, külön értesítés nélkül elvégezteti az elmaradt védekezést, és a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala növényvédelmi bírságot szab ki. Az eljárás szabályai szerint a parlagfű elleni hatósági védekezés zárt ingatlanon, telephelyen is elvégezhető. Egyéb gyomnövények esetén a belterületi ingatlanok gyomfertőzöttségét a jegyző ellenőrzi, de a védekezés elvégzésére a Veszprémi Járási Hivatal munkatársai szólítják fel az ingatlan tulajdonosát, használóját. Ha a felszólítást követően az ingatlan tulajdonosa, használója nem végzi el a védekezést, a jegyző közérdekű védekezést rendel el, illetve a hivatal növényvédelmi bírság kiszabásával él.

A közérdekű védekezés költségét - a növényvédelmi bírságon felül - a tulajdonosnak, illetve a földhasználónak meg kell fizetnie. A kiszabható növényvédelmi bírság belterületi ingatlan esetén 20 ezer és 5 millió forint között van, a terület nagyságától függően. A költségek meg nem fizetésük esetén adók módjára behajthatók.

- Ezúton felhívom minden ingatlantulajdonos figyelmét, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is kiemelt figyelmet fordítunk a gyomnövénnyel és parlagfűvel fertőzött területek felderítésére. Folyamatosan ellenőrizzük az ingatlanok gyomfertőzöttségét. Ha gyomos ingatlant találunk, eljárást indítunk. Parlagfűvel fertőzött terület esetén június 30. után azonnal közérdekű védekezést rendelünk el és növényvédelmi bírság kiszabását kezdeményezzük - közli Pápa címzetes főjegyzője. Hozzáteszi, a gyommentesítés mindannyiunk közös érdeke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!