Életmód

2015.03.20. 12:48

Tavasszal is fontos a szép haj! (x)

A tavaszi változatos időjárás nem csak a bőrünkre van kedvezőtlen hatással, hanem a hajunkra is. A szeles idő, a hirtelen záporok könnyen tönkretehetik a hajunkat, pedig ilyenkor is fontos, hogy jól nézzünk ki. Mit tehetünk tavasszal, hogy hajunk megőrizze egészséges állapotát?

Hideg és sapka

Kora tavasszal a hajunkra nézve a két legártalmasabb tényező a hideg és a sapka viselete. A reggeli hideg általában szárítja a hajunkat, aminek következtében gyakran sprőd és fénytelen lesz, míg a sapka ezzel ellentétben zsírosítja. De mit tehetünk akkor, ha a hidegben sem szeretnénk, ha a fejbőrünk megfázna, ám mégis szép legyen a hajunk?

A sapka vagy kalap viselése nagyon fontos, hiszen ezzel védhetjük a fülünket és a fejbőrünket a rideg kora reggeli órákban, hiszen ellenkező esetben, ha a fejbőrünk megfázik, akkor romlik a hajhagymák anyagcseréje és ez hajhulláshoz is vezethet. A hajunk érdekében azonban legyünk körültekintőek a fejfedő kiválasztása során: törekedjünk rá, hogy a sapka természetes anyagból készüljön, és amellett, hogy melegít, biztosítsa a szellőzést is. Ezeknek a kritériumoknak a ma divatos kötött sapkák kiválóan megfelelnek.

Sajnos azonban tudnunk kell, hogy a sapka által kiváltott hatás a faggyúmirigyek fokozottabb működése, vagyis a fokozódó hajzsírosodás. Ám ez még mindig jobb, mintha fejbőrünk megfázik, mert a hajhullás mellett esetleg korpásodással is számolhatunk sapka használata nélkül.

Hogyan ápoljuk a hajunkat tavasszal?

A hajunk ápolására is több figyelmet kell fordítanunk tavasszal, mint nyáron, amikor elég, ha megmossuk, és már végezhetjük tovább a dolgunkat, hiszen a nap majd úgyis megszárítja a frizuránkat. Kora tavasszal körültekintőbbnek kell lennünk, indulás előtt legalább 3-4 órával mossuk meg a hajunkat, hogy legyen ideje tökéletesen megszáradni, mielőtt a hideg levegőre lépünk.

Érdemes gyógynövényes samponokat használni, melyek segítenek megelőzni a korpásodást. Emellett hasznos, ha gyógynövényekkel vagy vitaminokkal dúsított pakolásokat teszünk a hajunkra, amelyektől erősebb és az időjárásnak ellenállóbb lesz hajkoronánk. Az Aloe Vera egyszerre erősíti és ápolja a hajtövet, keressünk olyan sampont vagy balzsamot, mely ezt a gyógynövényt is tartalmazza.

A hajmosás gyakorisága heti egy vagy két alkalom legyen, ennél sűrűbben mosni a hajat nem egészséges, és ritkábban sem. Ha sűrűbben mossuk, akkor lemossuk a hajszálakról azokat a fontos anyagokat, melyek a haj természetes védekező rendszerét képezik. Mindig a hajtípusunknak megfelelő sampont válasszunk, ne elégedjünk meg azzal, amit a családunk többi tagja is használ. Családon belül is nagyon eltérőek lehetnek az egyes személyek hajtípusai, ennek megfelelően más és más fajta sampon lehet a megfelelő számukra. Érdemes átnézni a nagy kozmetikai cégek weboldalait, az Avon oldalán például sok hasznos tanácsot olvashatunk, és meghatározhatjuk, hogy milyen típusba tartozunk és mi a legkedvezőbb sampon számunkra.

Természetesen tavasszal is figyeljünk oda az étkezésünkre és a folyadékbevitelre, mely éppolyan fontos ebben az évszakban, mint nyáron. Mind a bőrünk, mind a hajunk egészsége szempontjából elengedhetetlen a napi 2-2,5 liter folyadék bevitele, még akkor is, ha éppen nincs meleg, és nem izzadunk! Étrendünket pedig úgy igyekezzünk összeállítani, hogy az változatos legyen, és gazdag forrása legyen a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Törekedjünk arra, hogy a vitaminok mindig természetes forrásokból származzanak, ne pedig mesterséges tablettákkal vagy kapszulákkal pótoljuk őket.

A haj szempontjából a legnagyobb jelentősége a B-, A-, C- és E-vitaminoknak van. A B-vitamin erősíti és táplálja a hajat, csökkenti a korpásodást, és szabályozza a faggyútermelést. Az A-vitamin antioxidáns hatású, nagy szerepe van a haj egészségének megőrzésében. A C-vitamin szintén a haj egészségének és ellenálló képességének megtartásában, erősítésében segít, míg az E-vitamin szebbé teszi a hajat és a bőrt, szintén antioxidáns.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!