Életmód

2017.04.27. 13:53

Az vagy, amit megeszel - egy egészségesebb életért

Tapolca - A legmagasabb bérek a pénzügyi és biztosítási szektorban vannak, nem az iparban, vagy a humán területen.

Tóth B. Zsuzsa

Többek között erről beszélt Csath Magdolna az Egészséges Tapolca, egészséges gazdaság című projekt csütörtöki záró konferenciáján a Tamási Áron Művelődési Központban. A közgazdász előadásán a kisvállalkozások szerepét taglalta, ami az egészséges gazdaság megteremtését illeti. Mint mondta,  rendkívül magas a magyar adósság,  a kamatok miatt is.  Elviszi a pénzt a kamat törlesztés, pedig ha az nem lenne, nem lenne hiány a magyar költségvetésben. Viszont mivel túl nagy rajtunk ez a teher, keveset tudunk költeni fejlesztésre és nem jutunk előre a versenyképességi listán. Csath Magdolna beszélt arról, hogy az autóipar domináns ágazatunk ugyan, de tavaly nem teljesített jól, ez a GDP-ben is megmutatkozott. Arra a beszállítói ágazat is jelentős hatással bír. Ecsetelte, hogy mekkora különbség van szakmák és régiók szempontjából a bérek megoszlásában. A legmagasabb fizetések a pénzügyi és biztosítási szektorban vannak, nem az iparban, vagy a humán területen. A társadalom szempontjából pedig egyértelmű, hogy mi a fontos – szögezte le. Érdekes kérdésként vetett fel, hogy miközben azt mondjuk, hogy nincs munkaerő, miért jön még mindig a külföldi tőke hozzánk? A politikusok szerint azért, mert gyenge a termelékenységünk, nem elég hatékony a magyar munkaerő. Azonban ez nem igaz.  A környezetben kell keresni a problémát.

Az Egészséges Tapolca, egészséges gazdaság projekt keretében rendezték meg a városban az első lekvár versenyt is Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Dobó Zoltán polgármester a rendezvényt megnyitva a norvég- magyar projekt kapcsán arról beszélt, hogy mennyi mindenben különbözik a két ország. Hangsúlyozta, hogy meg kell találni közös értékeinket, azt, hogy miben tudunk együttműködni, mit tudunk tanulni a másiktól, milyen tapasztalatot tudunk átadni neki. Köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a projekt sikerét.

Rig Lajos országyűlési képvislő a norvég alapról szólva elmondta, hogy új időszak kezdődik, a magyar és a norvég kormány most állapodik meg azon sarokszámokról, amelyekre az ország bármely városa pályázhat.

-  A támogatások a térség gazdasági fejlődéséhez hozzájárulnak, úgy, ahogy ez a projekt is. Van mit tanulnunk Norvégiától, az ottaniak egészségesebben élnek, mint mi. Magyarország élen jár szív-koszorúér és depressziós megbetegedések terén is. Ahogy a mondás tartja, az vagy, amit eszel. Minél egészségesebb ételeket fogyasztunk, egészségesebben élünk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy egészségesek leszünk. Meg kell tennünk az ehhez szükséges lépéseket. Bízom benne, hogy a projekt az elkövetkezőkben is hozzájárul ahhoz, hogy a város lakói egészségesebben éljenek. Ahhoz azonban elengedhetetlen az életmódváltás is – mondta Rig Lajos.

Németh László, az IPOSZ elnöke köszöntője után a konferencián a székesfehérvári regionális vállalkozásfejlesztési alapítvány és a Veszprém megyei kereskedelmi és iparkamara  tartott előadásokat, valamint helyi termék, helyi érték címmel ugyancsak előadásokat hallhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!