Életmód

2014.06.24. 15:00

Szűrés a megelőzésért

Litér - A Balatonalmádi Egészségfejlesztési Iroda szervezésében idén már több mint tíz helyszínen végeztek egészségügyi szűréseket, amik kapcsán elmondható, hogy a prevenció egyre népszerűbb az emberek körében.

Heffler Péter

Az Egészségfejlesztési Iroda tájékoztatása szerint szerencsére egyre kevesebben dugják homokba a fejüket és többen gondolnak az egészségükre. Általánosságban eddig az volt a norma, hogy az ember csak akkor veszi észre, hogy nagy a baj, amikor ilyen-olyan okból már a mentő viszi őket. A szűrésekkel ezt kívánja megelőzni a Balatonalmádi Egészségfejlesztési Iroda, más néven EFI. Céljuk elsősorban, hogy jobban bekerüljenek a köztudatba, ezáltal pedig minél többen keressék fel őket. A tendencia azt mutatja, hogy erőfeszítéseik nem hiábavalók, ugyanis sokszor keresik fel őket aziránt érdeklődve, hogy hol és mikor lesz a következő vizsgálat. Előfordult olyan is, hogy valaki nem jutott be a kiírt alkalommal, és egy másik időpontban és helyszínre sem volt rest elutazni az egészsége érdekében.

A Balatonalmádi Egészségfejlesztési Iroda szervezésében idén már több mint tíz helyszínen végeztek egészségügyi szűréseket. Képünkön Litérre ért a szűrőbusz (Fotó: Jánosek Anita)

Azon túl, hogy ingyenesek ezek a vizsgálatok, a nagy népszerűségük a gyors és pontos diagnózis felállításában rejlik, vagyis ha valakinél rendellenességet vesznek észre, akkor a lelettel azonnal küldik is a pácienst a háziorvosához, aki ha szükséges, szakember bevonását ajánlja. A szűrések nem csak az idősebb korosztály körében népszerűek, hanem sok közép-, és fiatalkorú is részt vesz a vizsgálatokon. A szervezők őket is igyekeznek megszólítani megfelelő reklámmal, amellett, hogy a legnagyobb közösségi portálon képviseltetik magukat, plakátokon is hirdetik a szűréseket. Aztán akad olyan eset is, mint dr. Kun-Gazda Melindáé. A szentkirályszabadjai doktornő némi kutatás után a kartonok alapján név szerint hívta be betegeit a vizsgálatra.

Legközelebb augusztus 16-án Királyszentistvánon tartanak hasi ultrahang és csontsűrűség vizsgálatot, majd rákövetkezően szeptember első hétvégéjén Balatonalmádiban tesznek eleget ennek a kellemes kötelességnek, itt ugyanis a nagy érdeklődés miatt meg kell ismételni a múltkori szűrést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!