Életmód

2014.02.23. 15:43

Szemünk világa - Miért hanyagoljuk el látásunkat?

Civilizált életünkben egyre több veszély, kihívás leselkedik szemünkre, látásunkra. Mégis hajlamosak vagyunk csak akkor fordulni szakemberhez, ha már érezhető a baj.

Tóth B. Zsuzsa

Szabó Richárd optometrista, látszerész mester szomorú tapasztalata, hogy ezzel a hanyagsággal többszörösére emelkedik annak az esélye, hogy egy jó szemüveg nem tudjon érdemben segíteni.

Szemeink elhanyagolásának több oka is lehet. Az első talán az, hogy a látás romlása jellemzően többnyire nem fáj és mert szemeik páros szerv, sok esetben fel sem tűnik, a látás változása. A következő, hogy nincs meg a viszonyítási alap, tehát sokan nem is tudják, mit tudnak, mit tudnának és mit kellene látni. A harmadik és talán a legkomolyabb hiányosságokat hátrahagyó ok a „kész” szemüvegek vásárlása a drogériákban, benzinkutakon, hypermarketekben. Ezeknek a szemüvegeknek a lencséi többnyire minősíthetetlen alapanyagból, szabálytalan képalkotással, fénytöréssel rendelkeznek. Ráadásul a lencsék dioptriái egyformák, miközben a két szemünk állapota, látása sok esetben eltérő. Ezzel a vitathatatlanul gyors, de felelőtlen megoldással teljes mértékben elkerülik a látás- vagy szemvizsgálati szűrés prevenció jellegét.

Az a tévhit sem jelent mentséget, hogy ha valaki azért nem használ szemüveget, hogy erősítse a szemét.

Vannak esetek, amikor a látásvizsgálat után nem készül szemüveg. A panaszok jellegéből sokszor már előre sejthető a szemorvosi szakvizsgálat, kezelés szükségessége. A szemüveg készítése ilyenkor várat magára- állítja a látszerész mester. Az is gyakran megesik, hogy a probléma közvetett, azaz más betegség tartós fennálása vagy kései észlelése okozza a látásromlást.

A hirtelen romlás szerencsére ritka és inkább klinikai eseteknél fordul elő. Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni.

Szemvizsgálat egy komplex, szemorvos által végzett teljes körű egészségügyi vizsgálat, amely a szem aktuális állapotára világít rá. Gyors és többnyire fájdalommentes, akárcsak a látásvizsgálat, mely optometrista szakképesítéssel végezhető. A legjobb az lenne, ha rendszeresen elvégeztetnénk mindkettőt, ráadásul lehetőleg mindegyiket ugyanazoknál a szakembereknél. Látásvizsgálatot ma már egyre több helyen vállalnak, azonban érdemes körültekintően meggyőződni, hogy hol és kivel végeztetjük a vizsgálatot. Nagyon divatos manapság vidéken a faluházakban, körzeti rendelőkbe kitelepülő „vándoroptikusok” ingyenes vizsgálattal kecsegtető ajánlatai, melyek esetében a rendszeres kontroll és a reklamációk ügyintézése szinte lehetetlen. Tudomása van olyan esetről is, amikor szakképesítés és kötelező engedélyek nélkül is végeznek látásvizsgálatokat a szemüvegek eladása érdekében.

Sok vizsgálat során az a tény is felszínre kerül, hogy az sem lát tökéletesen, aki ezt úgy gondolja. Ha ezt a problémát megoldjuk, már az sokat számít a szem tehermentesítésénél, az idegrendszer egyensúlyánál. A közlekedésben ugyancsak sokat segít, hiszen sokan panaszkodnak a kellemetlenebb szürkületi és az esti időszakok zavaró fényeire például autóvezetés során. Azonban a leggyakoribb panasz az olvasási nehézség, azaz a „rövidűlő kezek” - mondja az optometrista. Tapasztalata szerint a közellátási nehézségeknél megfigyelhető az egyre hamarabb jelentkező nehézségek, ami természetesen jelentős mértékben függ az egyéni adottságoktól, szokásoktól, munkaköröktől.

A legjobb, ha megelőzve a problémát felméretjük szemünk állapotát, amikor még úgy érezzük, hogy jó. Annál is inkább, hiszen szinte mindenkinek a munkájához hozzátartoznak ma már a számítógépek, különféle kijelzős készülékek, mindenki használ mobil telefont. Ezek a készülékek alaposan igénybe veszik a szemet, jelentős terhelést bírnak rá. Ezért manapság már a fiatalabbaknak is lehetnek látási nehézségeik a tartós fókuszálástól, amely a szemet és az idegrendszert egyaránt túlterhelheti. Hozzáteszi, hogy szemünk sem erre a civilizációs megterhelésre lett teremtve. A sok ülés, monitor előtti munka, a monoton igénybevétel, a mozgásszegény életmód a szem mellett a szervezet egészét, a végtagokat és a vázrendszert ugyancsak próbára teszi.

Szabó Richárd optometrista szerint évente kellene ellenőriztetnünk drága kincsünket, a szemünket (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A látás alapos vizsgálata és a szemüveglencse- és kontaktlencse gyártók fejlett technikáinak és fejlesztéseinek köszönhetően majdnem minden látásprobléma megoldható ma már szemüveggel és vagy kontaktlencsével is. Tény és való, hogy bonyolultabbá teszi a megoldást, amikor már külön szemüveg kell olvasáshoz és távolra látáshoz. Ez esetben rendkívül macerás tud lenni és sok helyzetben szinte megoldhatatlan a szemüvegek cserélgetése. Léteznek ma már egyetlen szemüveglencsében kombinált dioptriák, melyek tökéletes megoldás szokott lenni az ilyen helyzetre. Ez tulajdonképpen állandó szemüvegviseletet követel, ami ugyanakkor kisebb igénybevételt jelent egy szemüvegnek, mint a napi többszöri cserélgetés.

- Az a tapasztalatom, hogy egy-egy látásellenőrzés, -vizsgálat között akár négy-hat év is eltelik. Ennyi idő alatt sokat romolhat a szem állapota, és rejtett szemproblémák alattomosan háttérben meglapulva maradandóan is károsíthatja a látás minőségét. A szemtorna pedig jó időtöltés, de tartós, valódi eredményt ne várjunk tőle. A látást nem javítja. Ahogy a sárgarépa sem, csupán karotin tartalma miatt hasznos a szervezet számára - mondja Szabó Richárd.

Tehát a rendszeres szemészeti kontroll vizsgálatokat amúgy szűrés jelleggel minimum évente, ha egyéb más betegség hatással van a szem állapotára, akkor azt szemorvossal egyeztetve akár sűrűbben kell elvégeztetni. Különös figyelmet kellene fordítania gyermekek látására, melyet pár hónapos kortól már tudnak végezni a szemész szakemberek. Amennyiben a szülők, vagy nagyszülők szemüvegesek minél előbb, amúgy óvoda és iskolakezdés előtt mindenképpen javasolt a szemészeti látásvizsgálat.

Címkék#látás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!