Életmód

2015.03.22. 10:45

A TRX egységben kezeli az egész testet

Veszprém - Közel tíz év alatt meghódította az egész világot és új irányt adott az edzési lehetőségek területén a Veszprémben is űzhető TRX.

Heffler Péter

A TRXet, azaz a Totalbody Resistance Exercise-t magyarul teljes testtel végzett ellenállásos edzésnek mondhatnánk. A világon mindenhol ismerik, rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert a felfüggesztéses edzés. Lényege, hogy egy hevederrendszer segítségével a felhasználó kezét és lábát egy felfüggesztési pont tartja, miközben másik végtagjával a talajon támaszkodik. Gyakorlatok százai végezhetők így a sérülés veszélye nélkül bárhol, bármilyen fittségi szinten. Nem csoda hát, hogy rengetegen hódolnak a TRX-nek, pedig csak 2004 óta van köztudatban.

A sportág praktikussága és keménysége sem véletlen, ugyanis a világ legelitebb, az amerikai haditengerészet Navy SEALs katonai alakulatánál fejlesztették ki.

Az egyik helyi edzőteremben Haász Katalin négy éve foglalkozik a TRX iránt érdeklődőkkel. Először hobbiedzéseket tartottam, teljesen más szakmám volt, ugyanis természetgyógyászként kezdtem - mondta Haász Katalin. - A sportok mindig közel álltak hozzám, így az úszás,
aerobik, görkorcsolya is. A természetgyógyászat és az edzői tevékenység által felismertem, hogy az embernek két oldalról kell megközelítenie önmagát: vagyis a testi és lelki folyamatok összhangját kell előtérbe helyeznünk. A TRX népszerűsége abból adódik, hogy nem csak sportágspecifikusak lehetnek az edzések, hanem olyan emberek számára is egyszerűen használható az eszköz, akik azelőtt nem sportoltak. Így tudunk személyre szabott edzésmenetet biztosítani csoportos foglalkozásokon, különböző mozgásminőséggel rendelkező vendégekkel is - árulta el Haász Katalin.

A terem közepén egy polifoamon beszélgetünk, relaxációs zene szól a háttérben, tehát tényleg el tudom képzelni, hogy itt az ember átszellemülten fog hozzá céljai eléréséhez. Ami lehet funkcionális erőt, állóképességet, koordinációt, hajlékonyságot célzó elképzelés, a TRX-szel meg fogja tudni valósítani, főleg egy szakavatott edző segítségével. Nem az eszköz a lényeg, hanem az ember a fontos, az egyén. Mi azzal foglalkozunk, hogy az ízületeket egészségesen tartsuk. Feladatunk a mozgásminőség javítása, a stabilitás-mobilitás fejlesztése, a teljes test tudatos átmozgatása, a kardiovaszkuláris rendszer fejlesztése. Kellemes mellékhatásként pedig a testösszetétel megváltozik. A TRX a saját testsúlyt használja. A lényege, hogy a mozgásszervi problémákat mozgással javítjuk. Egy konditermi edzéssel szemben nem izomcsoportokat dolgoztatunk külön-külön, tehát nem izolált gyakorlatokat végzünk, hanem az egész testre egy egységként gondolunk. Például egy hátizomgyakorlatnál az egész testet bevonjuk és a lábujjunk hegyétől, mondhatni, a fejünk tetejéig mindent megmozgatunk. Éppen ezért mindenkinek ajánlom, vagyis gyerekkortól egészen idősebb korig - mondta Haász Katalin, akinek van hatvanéves vendége is.

Az életkor tehát valóban nem számít, az elszántság, tudatosság az, ami alapkövetelmény - árulta még el az edzőnő.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!