Életmód

2014.09.29. 05:28

Szegények eledele

Most van itt a sütőtök érésének ideje, fogyasszuk bátran – tanácsolja Korcsmáros Györgyné gyógynövénytermesztő szakmunkás.

Tóth B. Zsuzsa

A sütőtök valamikor a szegények eledeleként volt elkönyvelve. Pedig az egyszerű éhségcsillapításnál sokkal többet tud, megérdemli a kitüntető figyelmet. Már a színe is elárulja, hogy tele van szépségvitaminnal, nevezetesen A- és E-vitaminban gazdag, melyek a bőr egészségét vigyázzák, eltüntetik a pattanásokat, sebeket gyógyítanak.

Az A-vitamin szemünk épségének vigyázója. A sütőtök a szervezet D-vitamin-előállítása terén is kifejt jótékony hatást, serkenti a máj működését, a szív és a koszorúér épségét vigyázza. A prosztatabetegségek megelőzésében, gyógyításában nagy szerepe van a tökmagnak és a magból sajtolt tökmagolajnak. Amíg az emberek körében gyakori és népszerű volt nassként a tökmag, ez a betegség sokkal ritkább volt a férfiak körében.

Mari javasolja, hogy fogyasszuk gyakran ezt az ízletes csemegét, annál is inkább, mert nem hizlal. Télen hatalmas vitaminbomba, nem véletlenül készítenek belőle bébiételt is. Sokoldalú gyógyító hatása pedig felbecsülhetetlen a sütőtöknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!