Életmód

2015.02.23. 14:55

Stresszoldó hangok - Számos problémára hatásos lehet a tibeti hangtálas terápia

A mai rohanó világban a hangmasszázs egy olyan természetes stressz oldó módszer, amely több szinten hathat a szervezetre.

Kutasi Zsófia

Nagyon jó többek között a testi betegségek megjelenése előtt nagymértékű feszültség kiegyensúlyozására. Sokszor nagy terheket teszünk a vállainkra, hátunkra melyek izomfájdalmakként, izomgörcsökként jelentkeznek. Egy hangtálas kezeléssel ezeket a fájdalmakat szintén jól el lehet vezetni, de kisebb derékfájdalmakra is nagyon hasznos lehet az alternatív kezelés – hangsúlyozta Némethné Kiss Tímea, aki több tanfolyamon is tanult a hangtálakról, és a természetes gyógymódok híve. Tímea kiemelte, a módszer fő előnye, hogy beindítja és támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait, ezért több betegség esetén is alkalmazható önmagában vagy kiegészítő terápiaként az orvosi ellátás mellett. A stressz mértékétől függően akár több kezelést is érdemes elvégezni. A hangtálak a szervezetben található vízen, mint közvetítő közegen át fejtik ki jótékony hatásukat; így a kellemes harmonikus rezgések eljutnak az összes sejthez, a csontokhoz, a csont üregekhez is.

A tibeti, nepáli úgynevezett zengőtálakkal végzett hangterápia ősi, Indiából származó természetes gyógymód. A rezgésterápiák közé sorolható, lényege, hogy fizikai szinten a tálak rezgése eljut a test valamennyi sejtjéhez. A megszólaltatott tálak a felgyülemlett és besűrűsödött alul rezonált energiákat feloldják, majd gyógyító rezonanciával töltik fel. Ahol energiahiány-vagy többlet van, kiegyenlítődik, beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai.

Némethné Kiss Tímea kiemelte, a módszer fő előnye, hogy beindítja és támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait, ezért több betegség esetén is alkalmazható (Fotó: Kutasi Zsófia)

A hangmasszázs a kellemes terápiás kezelések közé tartozik, amely során általában egy kényelmes szivacson fekszik a kezelt, aki mindeközben ellazultan pihenhet. A finom hangok és rezgések hatására a diszharmonikus energiák, fájdalmak, félelmek, vagy szorongás is hamar feloldódhat. Teljesen ellazul a test és az elme, ki lehet kapcsolni a gondolatokat. A kezelt könnyen elaludhat a hangmasszázs közben, ami nem baj, sőt a mély pihenés segít, hogy még intenzívebben dolgozhassanak a tálak. A módszer harmonizálja az energiaközpontokat, a csakrákat és az aurát, összességében kiegyensúlyozza a testi-lelki –szellemi tereket.

Tímea kislánya születése után kezdett a természetes gyógymódok iránt érdeklődni. Ebben az időben a családban több olyan megbetegedés is előfordult, melyeket az orvosi módszerekkel nem tudtak teljes mértékben kezelni, így Tímea figyelme még inkább az alternatív terápiák felé fordult. Tanult többek között családállítást, de szükségét érezte egy módszernek, amely a lelki terápiák kiegészítéseként a testre is intenzíven hat.

- Gyakori mondás az a hangtálas berkekben, hogy nem mi találunk rá a hangtálakra, hanem a hangtálak szólítanak meg minket. Ez velem is így történt. Megláttam két hangtálat egy üzletben, amelyek szinte magukhoz vonzottak. Kipróbáltam egy hangtálas kezelést és akkor megtapasztaltam, hogy ez mennyire kellemes és hatékony módszer. Akkor kezdtem el tanulni is azt – fogalmazott a kétgyermekes édesanya.

Tímea számára nagy előnyt jelent, hogy van egy olyan eszköz a kezében, amelyet bármikor elővehet, lazításként, feltöltődésként, vagy éppen egy döntéshelyzet előtt, hogy tisztábban lásson.

A hangtálas kezelést többféle tállal, technikával is végezhetik, miközben a kezelt feküdhet vagy ülhet. A fekvő pozíciónál a test meghatározott pontjaira is kerülnek tálak. Minden esetben kényelmes ruhában történik a hangtálazás. A tálak a dörzsölés, rezgetés, ütés vagy ezek kombinációjának a hatására adnak ki különböző hangokat és rezgéseket. Tizenkét, kilenc vagy hét féle fémből készülhetnek. Több iskola is létrejött, melyek különböző eszközöket preferálnak. A legtöbb hangtál Nepálból származik, de többek között Németországban is gyártják azokat. Lehetnek mintásak vagy egyszerűek, a hangsúly azonban a rezgésen van.Hasonlóan a homeopátiás kezelésekhez, a különböző fémek, amilyen minőséget képviselnek az ahhoz kapcsolódó területeket szólítják meg a testben. Asztrológiai vonatkozásban a bolygókkal is rokonítják a tálakat, melyek a tizenkét bolygóhoz kapcsolódó tizenkét fémet tartalmazzák.

Különböző testrészekre alkalmazhatóak; vannak külön a szív csakrára valók, mások a medence tájékán található szervek rezgésére vannak behangolva, és amelyek a vesékre hatnak. Emellett van ízületi, univerzális, bárhol használható és az érzelmi terekre ható, illetve a fejnél alkalmazható tál. A kellemes hangú tingsha nevű kis csengettyű szintén hatásos lehet a masszázs során diszharmonikus energiák elvezetésére.

A hangtálas kezelés természetesen nem helyettesíti az orvosi ellátást. Néhány fennálló betegség esetén pedig nem alkalmazható. Ilyen többek között a friss műtétek utáni állapotok 7-10 napig, utána már jól használhatók, az akut epilepszia,, illetve bizonyos, súlyos pszichés betegségek.

- Ez a rendszer amely mellett én letettem a voksomat, kifejezetten az európai ember számára lett kifejlesztve és optimalizálva. Fontosak azok a bioenergiák is, melyek a készítés során kerülnek a tálakba, hiszen minden egyes darabot az erre szakosodott emberek kézzel meditáció után, letisztult tudatállapotban hangolnak készre – hangsúlyozta Tímea.

Hangtálakhoz bárki hozzájuthat és élvezheti azok kellemes hangját, rezgéseit, azonban egy teljes hangmasszázs hatása sokkal erőteljesebb, szakavatott kézben terápiás hatású. Ilyenkor az ember teljesen ellazulhat, befelé figyelhet. A belső folyamatok nagy szerepet kapnak, a lelki megtisztulás pedig ugyanúgy hozzájárul a szervezet öngyógyításához, mint ahogyan a rezgések is.

A hangterápia tehát nem csupán egy tradicionális gyógymód, rezgésterápia, hanem relaxációs módszer, és spirituális gyakorlat is lehet. A kezelés alatt az idő, tér a külső körülmények, problémák messzire kerülnek, ez az a tudatszint az, ahol a gyógyulás bekövetkezhet, ahol nincs zaj vagy félelem, hanem csak a tiszta, egészséges tudat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!