Életmód

2014.07.26. 07:50

Sószoba a kórházban

Ajka - A Magyar Imre Kórház Gyermekambulanciáján sószoba segíti a légúti beteg gyermekek gyógyulását.

Tóth B. Zsuzsa

Amint azt a Naplónak dr. Kovács Ilona osztályvezető főorvos elmondta, a sóterápia gyógyító erejét már a középkorban is ismerték, a szerzetesek a légúti betegeket a sóbarlangba vitték gyógyulni.Európában a sóterápia a XIX. században terjedt el. A lengyel sóbányában észrevették, hogy az ott dolgozók közül senki sem szenved tüdőbetegségben. Az első sóterápiás kezelőcentrum Lengyelországban, Wieliczkában volt, majd később Parajdon és Aknaszlatinán.

Sokhegyi Brigitta osztályvezető ápolónő és Gellért László a sószobában (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- A levegőben lévő sórészecskék belélegezve elősegítik a hörgők tisztulását és csökkentik a nyálkahártya gyulladását. Nagyfokú váladékoldó hatása révén erőteljes öntisztulási folyamat indul el. A sószobában a magas só koncentrációnak köszönhetően magas negatív ion túlsúly jellemző. A sószoba levegője megállítja a baktériumok növekedését és szaporodását, illetve baktériumölő hatású – mondta a főorvos asszony. Megtudtuk továbbá, hogy a sóterápia hatékonyan alkalmazható különböző betegségek esetén. Segít az asztma, allergia, felső légúti megbetegedések gyógyításában, a krónikus nátha, torok, gége, mandulagyulladás esetén, valamint arc-, homlok és fülgyulladás, gyakran visszatérő hörgőgyulladás, elhúzódó köhögés gyógyításában szintén. Mindemellett a különböző bőrproblémákra, mint az ekcémára ugyancsak jó hatással van. Erősíti az immunrendszert, csökkenti az alvászavart. Ingadozó vérnyomással, idegrendszeri problémákkal, depresszív hangulattal, ingerlékenységgel küzdő betegek állapota szintén javul a sóterápiától.

- Hatását 2-3 hetes kezelés során fejti ki, napi egy órát ajánlott eltölteni a sószobában. Eleinte torokkaparás, fokozott köhögés észlelhető, ez azonban természetes, a légutak tisztulási folyamata, lerakódott szennyeződések távozása. A sóterápia kiegészítő kezelésként használható, nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést. Kedvező hatása lemérhető azon, hogy a betegek közérzete javul, kevesebb gyógyszerre van szükségük, tüneteik, a köhögésük, a nehézlégzésük enyhül. A sószobát nem használhatják akut betegség, lázas állapot, fertőző betegség esetén – tette hozzá a főorvos asszony. Munkatársaival mindenkit vár a sóterápiás kezelésre előzetes bejelentkezést követően. A kórház betegei ingyen használhatják a sószobát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!