Életmód

2015.03.13. 18:20

Sikeres volt a projekt - A lakosság egészségtudatosságát is erősítették (x)

Veszprém - Az öngyógyítás képességének elősegítése az egészségfejlesztési irodák legfőbb célja, hangzott el a Csolnoky Ferenc Kórház Egészségfejlesztési Irodájának projektzáróján.

Marton Attila

 

Rácz Jenő főigazgató a veszprémi egészségfejlesztési iroda tevékenységének céljáról beszélt

Rácz Jenő, a Csolnoky kórház főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, az iroda ars poeticája az emberek öngyógyító képességének megtartása. Hozzátette, emellett abban is segítséget nyújtanak, hogyan tudja a legjobban megőrizni egészségét a lakosság.

Felhívta a figyelmet, hogy az emberélet három szakaszra osztható az egészség szempontjából: az egészségben eltöltött években nincs jelen betegség. A középső szakaszban nem jelentkeznek tünetek, de a betegség csírái már bennünk vannak, legyen szó daganatos vagy mozgásszervi, esetleg keringési betegségről. A tüneteket ebben a szakaszban célzott szűrővizsgálatokkal lehet megjeleníteni. A harmadik fázisban már tudjuk magunkról, hogy betegek vagyunk. Szűrni azokat kell, akiknél nem jelentkeztek nyíltan a tünetek, hangoztatta a főigazgató, majd hozzáfűzte, az egészségfejlesztési irodáknak az egészséges emberekkel kell foglalkozniuk. Hozzátette, a magyar kormány célja, hogy 2020-ig az egészségben eltöltött évek számának jelenlegi szintjét két évvel emelje.

Nagy Anikó asszisztens, Várszegi Judit, Ráczné Freidler Andrea Fotó: Balogh Ákos

A veszprémi EFI működésének tapasztalatairól Ráczné Freidler Andrea irodavezető beszélt. Kiemelte, a felelősségérzet és az öngondoskodás erősítése is céljuk, ám amíg nem jelennek meg jogszabályi ösztönzők, amelyek az embereket az egészségtudatosságra szorítanák, addig nehéz jelentős sikereket elérniük. Az eredetileg két évre tervezett programokat 13 hónap alatt teljesítették. Az iroda mozgásprogramjain és az egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsadásokon egyaránt 1700-an vettek részt. Az ifjúsági prevenciós programok keretében óvodásoknak szerveztek balesetvédelmi és elsősegélynyújtó ismertetést, míg mintegy ötszáz hetedik osztályos általános iskolásnak dohányzásprevenciós tájékoztatókat tartottak. Lakossági szűrőprogramjaikon tízféle vizsgálatot végeztek: a kistérség csaknem tucatnyi településén összesen 1230-an vettek részt ezeken az alkalmakon.

Bezzegh Péter szerint új népegészségügyi rendszer jött létre az EFI-irodák révén Fotó: Balogh Ákos

Bezzegh Péter, az Országos Egészségfejlesztési Intézet EFI-koordinátora az irodák eredményeiről és jövőjéről beszélt. Hangsúlyozta, az irodákkal új népegészségügyi rendszer jött létre. Felidézte, országosan tavaly és tavalyelőtt összesen 61 iroda kezdte meg működését, ebből húsz a leghátrányosabb kistérségekben, 18 pedig hátrányos helyzetű kistérségben. Az irodák kiemelt célja a korai halálozás, a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek csökkentése, valamint az egészségtudatosság növelése. Az irodák állapotfelmérésein közel 130 ezren vettek részt, az EFI-k által lefedett járások lakosságának mintegy öt százaléka. A vizsgálatokon csaknem 15 ezer diabetikus és nyolcezer kardiovaszkuláris kockázatú beteget szűrtek ki.

Az irodák jövőbeni működéséről elmondta, az EFI-k profilja átalakul, a közösségi programok szervezése mellett kiterjesztik a célcsoportot a 18 éven aluliakra, valamint előtérbe állítják az iskolai és munkahelyi egészségfejlesztési programokat. Az állam mintegy 900 millió forintot biztosít működésre az irodáknak idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!