Életmód

2017.03.17. 09:45

A korai fejlesztés pótolhatatlan a sérült gyermekeknél

Veszprém - A legkisebbek helyzete a legkilátástalanabb - fogalmazták meg sérült gyermekeiket nevelő édesanyák. Tapasztalatuk szerint a mozgásproblémával küzdő csecsemők és kisgyermekek csak papíron vannak ellátva, valójában nem kapják meg a szükséges fejlesztést.

Penk Tímea

Egy fiatalasszony arról számolt be, hogy egy terhesség alatti fertőzés miatt ikergyermekei egyike súlyos mozgásszervi betegségben szenved.

- A kislányom kétnapos vérvétele kimutatott egy fertőzést. Fél éves korában már láttam, hogy a mozgásfejlődése elmarad a testvéréhez képest, ezért gyógytornára, és magánúton Dévényi-tornára vittem. Az ikrek között egyre nagyobb eltérést tapasztaltam, de a szakemberek azt mondták, hogy ne hasonlítsam őket össze - mesélte az édesanya, aki a gyermekek kétéves korára már hatalmas különbséget látott. Ekkor, szintén magánúton, konduktív fejlesztésbe kezdtek.

- A négyoldali bénulás ellenére sem kaptunk OEP-alapú fejlesztést, a nevelési tanácsadóban nem volt megfelelő szakember, és a bölcsőde sem volt partner a megoldásban - ismertette a fiatalasszony. A gyermek értelmileg ép, szépen beszél, mégis gyógypedagógiai fejlesztést ajánlottak neki, holott már egy éve jogosult lenne szomatopedagógusra és konduktív terápiára a mozgáskorlátozottsága miatt.

- Mindössze egy szerződéskötésen múlt volna a problémamegoldás. Ha a nevelési tanácsadó és a bölcsőde nem tud szakembert biztosítani, akkor külső személyt kellene megbízni a speciális fejlesztéssel - hangsúlyozta az anyuka. Egy másik szülő hasonló problémákról számolt be. Az ő kislánya jelenleg kétéves, a koraszülöttsége miatt készített koponyaultrahang rendellenességet mutatott ki, amelyről később kiderült, hogy méhen belüli agyvérzés következménye. A gyermekkel egyhónapos kora óta járnak fejlesztésre, gyógytornára, kontrollvizsgálatokra. Az édesanya úgy véli, ha nem kezdik el a lehető legkorábban, privát alapon a fejlesztést, akkor talán még kétévesen sem tudna kúszni-mászni.

- Fél éves volt a gyermekem, amikor már látható volt az elmaradás a mozgásában - mesélte az édesanya. Azóta is egy gyógypedagógus foglalkozik a kislánnyal a nevelési tanácsadóban. A család emellett szomatopedagógushoz, konduktív fejlesztésre, szenzomotoros tréningre, gyógyúszásra és Dévény-tornára viszi a gyermeket a féloldali bénulása miatt. A kislány másfél éves korában tanult meg járni, szellemileg ő is teljesen ép.

- Megdöbbentem, amikor a szakvéleménybe azt írták, hogy normál izomtónus, miközben egy laikus is látja, hogy egy kis bicebóca - panaszkodott az anyuka.

Séfer Hajnalka közel két évtizede fejleszt kisgyermekeket Fotó: Kálmán Zsuzsa

A szülők arra biztatják sorstársaikat, hogy ne hagyják magukat félrevezetni. Mozgassanak meg minden követ gyermekük érdekében, menjenek utána minden lehetőségnek.

Közel két évtizede foglalkozik korai fejlesztéssel Séfer Hajnalka. Lapunk kérdésére elmondta, hogy az édesanyák által felvetett problémákkal nap, mint nap találkozik.

- Gyakran panaszkodnak arra a szülők, hogy csak magánúton tudják biztosítani gyermekeik számára a megfelelő fejlesztést. Ugyanakkor teljesen jogszerű az, amit a nevelési tanácsadó nyújtani tud, hiszen a gyógypedagógus bárkit fejleszthet - ismertette a szakember. Szerinte mindenkinek tisztában kellene lennie a korai fejlesztés jelentőségével, hiszen ez egy életre megpecsételi a gyerekek sorsát. Séfer Hajnalka úgy látja, hogy mind az alapképzést, mind a jogszabályokat újra kellene gondolni, hogy alkalmasak legyenek a megfelelő ellátás biztosítására.

- A szakszolgálatok jogszerűen járnak el, de véleményem szerint szakmailag helytelenül, amikor nem megfelelő fejlesztést kínálnak nem megfelelő óraszámban. Ez egy segítő szakma és óriási a felelősség, az elmulasztott korai évek soha nem pótolhatók - hangsúlyozta a szakember. Egyetért az édesanyával: ha egy ellátóhelynek nincs elég embere a speciális fejlesztésre, akkor külső szakembereket kellene megbízni. Séfer Hajnalka a célok megfelelő meghatározásában látja a megoldást.

Megyénkben a Veszprémi Tankerületi Központhoz tartozik a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat, mely járásonként egy-egy tagintézményt működtet. Szauer István igazgató arról tájékoztatta lapunkat, hogy a 2017. február végi adatok szerint a tíz tagintézményében összesen 163 gyermeket láttak el a korai fejlesztés területén. A jelenlegi létszámmal a tagintézményekben dolgozó szakemberek nem tudják minden gyermek ellátását megoldani, de lehetőség van külsős szakemberek bevonására. Így külön megbízásokkal biztosítani tudják a korai fejlesztést az azt igénylő gyermekeknek. A Veszprémi Tankerületi Központnak jelenleg nincs szerződése külső helyszínnel, de egyedi megbízásokkal biztosítani tudják az ellátást. Az igazgató hozzátette: a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről szóló EMMI-rendelet legutóbb március 1-jén változott, amely több pontban szabályozza a korai fejlesztés szakszolgálati feladatot is.

Időközben az egyik megszólaló édesanya jelezte, hogy nagy valószínűséggel megkapja gyermeke a szomatopedagógai fejlesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!