Életmód

2014.11.30. 08:29

Segíthet a köpölyözés - Inkább előzzük meg a bajt, amíg lehet

Pintér Krisztina természetgyógyász szerint méltatlanul elfeledett ősi módszer a köpölyözés, amely ma is sok esetben segíthet.

Tóth B. Zsuzsa

Kriszti szerint érdemes elővenni őseink régi, bevált módszereit testünk egyes problémáinak kezeléséhez. Ő maga is szívesen alkalmazza a köpölyözést, amely régen közismert gyógymód volt számos esetben. A köpölyözéshez különleges kis harang alakú eszközöket használ, azokat a testet behálózó meridiánok különböző pontjain helyezi el. – A ma használatos technikánál nem melegítést, hanem hideg eljárást alkalmazunk. Egy kisméretű pumpával hozzuk létre a vákuumot a köpölyben. A kis harangocskák jól tapadnak a bőrfelszínre és pontosan szabályozható a szívó hatásuk – mondja Kriszti.

Pintér Krisztina természetgyógyász szerint legfontosabb a megelőzés, de ha már baj van, sokat segíthet a köpölyözés

A szívás hatására a test távolabbi pontjaiból a kezelés területére áramlik a vér, a köpöly alatt a bőr pedig kimagaslik, és a vérbőség hatására élénkpiros lesz. Mindennek hatására felgyorsul a keringés, az erekbe friss vér és több oxigén áramlik, beindul a méregtelenítés a szervezetben. A kötőszövetek megtisztulnak a felhalmozódott salakanyagtól.

– Leggyakrabban narancsbőr eltüntetésére és helyi fogyasztásra használják ma a köpölyözést. De hatásos izomfájdalmakra, az izomláz, megfázás, asztma és tüdőgyulladás tüneteinek enyhítésére, az anyagcsere különböző rendellenességeire, és menstruációs görcsök oldására úgyszintén. Hiszen fokozza az ozmotikus nyomást, a helyi ödémát. Emellett Kriszti lényegesnek tartja a megelőzést is, főként így, tél elején. Azt mondja, olyan ételeket, növényeket, italokat fogyasszunk, amelyekben jelentős a C-vitamin tartalom. Figyeljünk az öltözködésünkre, alsó öltözetünk, amely érintkezik a bőrünkkel, mindig pamut legyen. Az üzleteket járva, meleg helyen tartózkodva ugyanis nagyon megizzadhatunk a műszálas ruházatban, és kint az utcán a hidegben biztos a megfázás. Mit tegyünk ha ez bekövetkezik? A gyömbér akkor is nagy segítségünk. Akár teaként fogyasztva, akár emelve a mézes gyömbér napi adagját. Ősi, de hatékony módszer köhögés enyhítésére a zsíros pakolás. Ehhez vékony karikára szelünk egy megmosott vöröshagymát héjastul. Tojásnyi nagyságú hagymára számoljunk három deciliter vizet. Puhára főzzük. A hagymateát mézzel ízesítve megihatjuk, a főtt hagymából pakolást tehetünk a mellkasunkra. Ősi természetes antibiotikumunk a fokhagyma. Kellemetlen illatát enyhíthetjük kakukkfű teával, amely nagyon hatékony meghűléskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!