Életmód

2014.11.17. 20:01

Segít a védőoltás

Közeledik az influenzaszezon, az oltóanyagok megérkeztek az egészségügyi szolgáltatókhoz, a vakcina beadását pedig egyre többen kérik.

Marton Attila

Idén már nem csak a 65, hanem a 60 éven felüliek is jogosultak a térítésmentes influenza elleni védőoltásra. Számukra és a rizikócsoportokba tartozók részére 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre.

Az oltóanyagok már megérkeztek az egészségügyi szolgáltatókhoz, tájékoztat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye.


Papp Judit veszprémi háziorvostól sokan kérték hétfőn az influenza elleni védőoltás beadását
Fotó: Penovác Károly

Sokan kérték az influenza elleni oltás beadását hétfőn Papp Judit veszprémi háziorvostól is. A szakember elmondta, a krónikus betegek és az idősek mellett a nem aktív kezelés alatt álló daganatos betegeknek, a kismamáknak és a veszélyeztetett munkahelyen - egészségügyi intézmény, idősotthon - dolgozóknak is ajánlott beoltatniuk magukat.

A háziorvos szerint érdemes minél hamarabb beadatni az oltást, mert így még a járvány kitörése előtt kialakulhat a betegséggel szembeni védettség. Az influenza leggyakoribb tünete a magas láz, a fej- és végtagfájdalom - tette hozzá Papp Judit.

Az Országos Epidemiológiai Központ az influenzaszezonban folyamatosan figyelemmel kíséri az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók számának alakulását. A figyelőszolgálat szeptember végén kezdte meg működését, kimutatásuk szerint november első hetében mintegy 5600-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Országos járványról akkor beszélünk, ha az orvoshoz fordulók száma meghaladja a heti 15 ezret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!