Életmód

2014.10.09. 11:37

Pszichodráma Csoport Veszprémben 2014. októbertől (x)

A pszicho-dráma önfeltáró, akcióelvű, cselekvésközpontú és feltáró jellegű csoportpszichoterápiás módszer.

"Kezdetben volt a létezés, de a létezés nincs létező lény, vagy létező dolog nélkül. Kezdetben volt a szó, a gondolat, de a tett még előbb volt. Kezdetben volt a tett, de a tett nincs cselekvő nélkül, nincs olyan tárgy nélkül, amelyre a tett irányul és olyan "te" nélkül, akivel a cselekvő találkozik. Kezdetben volt a találkozás."

(J. L. Moreno)

A pszicho-dráma önfeltáró, akcióelvű, cselekvésközpontú és feltáró jellegű csoportpszichoterápiás módszer. Hatékonyságának titka, hogy nem csupán beszélünk a problémákról, hanem a drámajáték során lehetőség nyílik rá, hogy mélyebben megértsük a konfliktusaink mögött meghúzódó, sokszor tudat alatti lelki folyamatainkat, észrevegyük játszmáinkat, változtathassunk hibás működési módjainkon, ezáltal végső soron megértsük és megismerjük önmagunkat.

Moreno a módszer kidolgozása során az aktív, cselekvő, spontán önkifejezés felszabadítására törekedett, alapgondolata, hogy az emberi spontaneitás és kreativitás a cselekvésbe ágyazódva érvényesül, s a cselekvésbe ágyazott helyzetet képes az egyén tudatosítani. A pszichodráma módszere kognitív és emocionális szinten tudatosít, testi-fizikai szintű átéléssel, és teszi ezek által lehetővé a verbális és preverbális szintekkel való egyidejű terápiás munkát, ezért alkalmazása rendkívül szerteágazó, hiszen nemcsak eszköz arra, hogy megfelelő terápiás indikációval gyógyítsunk, hanem hatékonyan alkalmazható az önismeret fejlesztésében.

A pszicho-drámában nem csak megértjük a problémát (racionalitás), hanem át is éljük (emocionalitás). A megértés és átélés – katarzis következtében spontánul tudunk új cselekvési mintát kialakítani. A pszichodrámában benne van a kísérletezési lehetőség, ahol a protagonista (főszereplő, akinek a témáját játékban eljátsszák) új szerepeket, viselkedési mintákat próbálhat ki.

A pszicho-drámában a főszereplő lehetőséget kap az esemény újraélésére, megértésére, feldolgozására és új viselkedés, szerep kialakítására. Azzal, hogy a megtörtént eseményt a főszereplő újra játssza, megértheti saját és mások viselkedését az adott szituációban. Az esemény lejátszásával a múlt újra jelenné válik. Kialakul a „mintha” helyzet. Az esemény már rég elmúlt, de a lejátszással, visszakerül a jelenbe, ahol úgy történik a lejátszás, mintha éppen a mostban történne az esemény. Ezzel a főszereplő a szerepjátszás során nem csak megérti, hanem érzelmileg át is éli a történteket. A főszereplő a játékban megtapasztalhatja, hogy változtat a viselkedésén, a másikhoz való viszonyulásán. Így kezdetét veszi egy új viselkedési minta, szerep begyakorlása. Azzal, hogy a főszereplő mások bőrébe bújhat, a történést teljesebb mértékben értheti meg. Már nem csak a saját szemüvegén látja a „valóságot”, hanem mások szemszögéből is. Mások szerepének felvétele segítheti őt a saját szereprepertoár bővítésében, így elsajátíthatja mások szerepviselkedését. Más szerepek eljátszásával tudatossá válhatnak az elfojtott szerepviselkedések (pl. antiszerep játék által).


Moreno szerint a pszichodramtikus játék alapvető célja, hogy az egyénben rejlő kreativitás és spontaneitás felszabaduljon. Sok esetben az embert Istenhez hasonlította, aki teremt. Freudnak azt mondta: „Ön az álmaikat elemzi. Én megpróbálom megadni a bátorságot, hogy álmodjanak. Arra tanítom az embereket, hogy játszanak Istent.” Ezzel azt akarta kifejezni, hogy ha az emberek spontának és kreatívak, akkor képesek fantáziájukat megvalósítani – akár Istent is játszhatnak.

„Drámajáték, melynek forgatókönyve nem a Sorskönyv, hanem a szabadság, a főszereplő pedig nem Más, hanem Te és Én.

Nézz rá magadra!

Gyere el és megmutatjuk, mit jelent a pszicho-dráma! Szerezz tapasztalatokat, 
2014. októberétől 120 órás önismereti-személyiségfejlesztő drámacsoport Veszprém belvárosában

Havonta egy teljes HÉTVÉGE
Időpontok:

2014. október 4-5
2014. november 8-9.
2014. december 13-14.

Vezetők: Kulcsár Krisztina és Takács György
Technikák melyek a Te utadat szolgálják.
Jelentkezés és információ: [email protected]
Kulcsár Krisztina
20/662-4569
Takács György
30/746-5115 (17-20 óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!