Életmód

2014.08.08. 08:35

Piknikezni okosan

A nyári időszak kiváló a piknikezéshez is, azonban ahhoz, hogy a program igazán jól sikerüljön, körültekintően kell csomagolnunk.

Tóth B. Zsuzsa

Dányi-Wéber Veronika vendéglátó-technikus azt ajánlja, hogy először is gondoljuk át, hány főre készítsük a piknikes kosarat. A vendégek milyen korosztályt képviselnek, milyen korúak, van-e köztük olyan, akinek különleges étrendet kell követnie. Például allergiás valamire, vagy paleolit étrend szerint étkezik.

A várható hőmérséklet ugyancsak lényeges, hiszen egyes élelmiszerek nagyon könnyen megromlanak. Tanácsos hűtőtáskát magunkkal vinni és abban olyan kolbász és szalámi féleségeket, amelyek jól bírják a meleget, és ez igaz a sajtokra, vaj féleségekre is. Azokat, de a kenyeret, péksüteményt, zöldség féléket is szeleteljük fel előre és jól záródó, frissen tartó dobozokban szállítsuk. Vigyünk elegendő vizet, vagy limonádét, gyümölcslevet, ügyeljünk rá, hogy a palackból ne folyjanak ki. Az evőeszközök mennyiségére, milyenségére figyeljünk és legyen nálunk konyharuha, papírszalvéta, papírtörlő.

Dányi-Wéber Veronika vendéglátó-technikus azt ajánlja, hogy körültekintően piknikezzünk a siker érdekében (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Egy nagy pléd szintén jól jöhet, ahogy egy kis üveg víz kifejezetten kézmosáshoz szintén. Praktikus, ha műanyag, vagy papír tányérokat, poharakat, szívószálat viszünk, de ne csak annyit, ahányan leszünk, hanem néhány darabbal többet, mert azok jól jönnek a tálaláshoz is. Ha konzervet is csomagolunk, ne maradjon otthon a konzerv nyitó, és egy-két nejlonzacskó, vagy szemetes zsák szintén jól jöhet a hulladék elcsomagolásához. Ha szalonnát is sütünk, vigyünk magunkkal gyufát, nyársat. Vagy bicskát, hogy az utóbbit az erdőben elkészíthessük.

A piknik helyének kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy csendes, nyugodt helyen telepedjünk le, ott, ahol a gyerekeket is könnyen szemmel tarthatjuk. Ne legyen a közelben pocsolya, vagy hangyaboly, viszont legyen árnyék. Csak kijelölt helyen gyújtsunk tüzet. A piknik végeztével pedig ügyeljünk rá, hogy ne hagyjunk szemetet magunk után.

Címkék#Piknik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!