Életmód

2017.03.12. 17:41

Óvjuk a veséinket!

Veszprém - Az egészségtelen életmód az egész szervezetünket, így a veséinket is leterheli.

Napló-információ

Az elhízás, a dohányzás, a mozgás hiánya közvetve vagy közvetlenül is hozzájárulhat a vesebetegség kialakulásához, amely minden tizedik embert érint Magyarországon. A vese világnapján a veszprémi dialízisközpont az egészségtelen életmód vesékre gyakorolt hatására, illetve a szűrővizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az egészségtelen életmód és a mozgáshiány egyaránt hozzájárul a magyarok többségének súlytöbbletéhez és rossz egészségi állapotához: háromból két felnőtt túlsúlyos vagy elhízott.A testtömeg emelkedésével nő a koleszterinszint, a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, a cukorbetegség kockázata, de vesebetegségek kialakulását is okozhatja.Veseelégtelenség esetén a vese a feladatát már nem tudja ellátni, a funkciócsökkenés különböző mértékű és lefolyású lehet.

Ha a veseműködés romlása nem állítható meg, csak lassítható, krónikus vese-elégtelenség áll fenn. Kezdetben nem jelentkeznek tünetek, ezért a korai felismerés érdekében a vesefunkciók vizsgálata különösen fontos: vérvétel, vizeletvizsgálat, a pontosabb eredmény érdekében hasi ultrahang is javasolt. A szűrővizsgálatokat évente tanácsos elvégeztetni.

Nemcsak a vese, hanem a szív és a keringési rendszer károsodása, valamint egyes daganatok veszélye is csökken, ha odafigyelünk a táplálkozásra, mozgásra, pihenésre.

(Folytatjuk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!