Életmód

2017.06.11. 09:35

Óvatosan, amikor érik a gyümölcs - Szőlőt, szilvát és banánt ritkán és kis mennyiségben egyen a cukorbeteg

VESZPRÉM - A közelgő nyár kapcsán Vándorfi Győző főorvos elmondta, a cukorbetegségben szenvedők fogyaszthatják a gyümölcsöket, de fajtánként eltérő mértékben: szőlőt, szilvát és banánt magas cukortartalma miatt csak ritkán és kis mennyiségben.

Marton Attila

Az életkor előrehaladtával egyre magasabb a diabéteszben szenvedők aránya. A cukorbetegség tüneteiről és kezeléséről Vándorfi Győző diabetológus főorvost kérdeztük.

A diabétesz sokáig észrevétlen maradhat, a klasszikusnak tartott tünetek - sok vizelet, viszketés, fáradékonyság - ma már ritkák, így az érintettek többsége még időben eljut laborvizsgálatra, ahol kiderül, hogy magasabb a vércukorszintje - mondta a diabetológus. A szakember felhívta a figyelmet, laborvizsgálat előtt érdemes az interneten is fellelhető rizikószűrési kérdőívet kitölteni: ebben a testtömegindex mellett a mozgásra és a táplálkozásra vonatkozó kérdések is szerepelnek.

A válaszok alapján egy pontszámot kapunk: ha ez eléri a kritikus szintet (12), akkor veszélyeztet minket a betegség, ezért érdemes vérvizsgálatra mennünk. A korai felismeréssel számos szövődmény - szív-érrendszeri, vesebetegségek, magas vérnyomás - megelőzhető.

Vándorfi Győző főorvos szerint idősebb korban hasznos a megelőzésben és a már kialakult cukorbetegség esetén is a mozgás

A diabétesz két fajtája közül a páciensek mintegy 90 százaléka 2-es típusú cukorbetegségben szenved, ezt korábban időskori cukorbetegségnek is hívták. A diabéteszhez genetikai és környezeti tényezők járulnak hozzá, utóbbiak közé az elhízás és a mozgásszegény életmód tartozik.

Itthon bő egy évtized alatt megduplázódott a diabéteszesek száma, ez azonban világjelenség. Ebben az is közrejátszik, hogy folyamatosan növekszik a lakosság életkora. A szakember kiemelte, ahol a családban előfordul a diabétesz, ott nagyobb az esély, hogy a fiatalabbaknál is megjelenik. Ha valaki 2-es típusú cukorbetegségben szenved, sokat tehet gyerekei és unokái egészségének megóvásában, ha rendszeres szűrővizsgálatra buzdítja őket, és példát mutat nekik az egészséges táplálkozásban és a rendszeres mozgásban.

Idősebb korban hasznos a megelőzésben és a már kialakult cukorbetegség esetén is a mozgás. A szakember azt ajánlja, tegyünk hosszú sétákat, ez segítheti a kezelést is. Bár az étkezési szokásokat nehezebb megváltoztatni, Vándorfi Győző azt tanácsolja, fogyasszunk sok zöldséget, ezzel tehetünk az elhízás megelőzéséért s így a cukorbetegség kialakulása ellen is.

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás mellett is érdemes évente szűrésen részt venni. Ha már érintett valaki a betegségben, az orvosok iránymutatása alapján szedje a szükséges gyógyszert: jó hír, hogy Magyarországon jelen van minden modern készítmény, amely a cukorbetegség gyógyításához szükséges lehet.

Diabéteszeseknek oda kell figyelniük arra, miből mennyit esznek, ám a cukrot leszámítva nincs tiltott összetevő. Vándorfi Győző elmondta, a cukorbetegek fogyaszthatják a gyümölcsöket, de fajtánként eltérő mértékben: szőlőt, szilvát és banánt kis mennyiségben ajánlott enniük, más gyümölcsfajtáknál nincs ilyen szigorú megkötés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!