Életmód

2014.10.24. 07:25

Olcsó és egészséges vacsora fél óra alatt

Buday Péter chef, mesterszakács olcsó és egészséges ételek gyors elkészítéséhez adott tippeket a Pisztrángfesztiválon.

Tóth B. Zsuzsa

Buday ezúttal természetesen elsősorban halételeket készített, nyers, füstölt, sült halak felhasználásával. Füstölt pisztrángból például krémet és salátát állított össze. Vallotta, hogy a bor nélkülözhetetlen, de ez esetben nem az ételbe kell, hanem mellé.

Buday olcsó és gyors halételek elkészítését mutatta be nagy sikerrel a Pisztrángfesztiválon (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- A két főre készülő harcsapaprikást nagyjából hétszáz forintból kihozhatjuk. Ahhoz zöldjével együtt aprítsunk egy szálnyi zöldhagymát, egy szelet császárszalonnát, majd egy paradicsommal, paprikával tegyük serpenyőbe. Dobjuk bele a felkockázott kis darab harcsafilét, miután lehúztuk a bőrét. Só, fokhagyma, kis olaj és gyújtsunk alá. A fokhagymát nem kell pucolni. A négy oldalú reszelő nagy lyukú oldalán, tenyerünk felé fordítva a gyökérrészt reszeljük le. A héj kívül marad, a hagymabél belül. Az asztalhoz csapjuk határozott mozdulattal a reszelőt és kész - mondta Buday. Pár perc múlva a paprikáshoz piros paprikát szórt és tejfölt adott, de mehet bele gomba is. Néhány perc múlva elkészült, nokedlit ajánlott hozzá. Állította, hogy a gyerekek is megeszik a halat, ha egy kicsit ügyesen készítjük el, például halkrémnek.

– Ez összeállíthatjuk pisztrángból, amely bármily meglepő, de nyersen is fogyasztható. Egy filédarabot tegyünk turmixba, hozzá zöldjével együtt egy zöldhagymát, kis citromlével és olajjal, salátafélékkel. Például spenóttal, de almát is dobhatunk mellé. Mixeljük és kenjük kenyérre. Vargányás raguval pedig gyors vacsorát állíthatunk össze egy kis kifőtt tészta mellé. Míg a tészta fő, el is készül a ragu. A gombát és a hagymát vágjuk apróra, tegyük serpenyőbe bacon szalonnával. - Utóbbit azért ajánlom, mert amellett, hogy finom, az olajjal szemben a zsírban oldódnak a vitaminok. Kis olíva olajat és sót óvatosan persze tehetünk bele, aztán már csak a füstölt pisztráng darabok kellenek hozzá. Öntsünk bele egy deci tejszínt és a tészta főzőlevéből egy keveset, majd az egészet keverjük össze a tésztával. Mehet bele még sajt is – magyarázta a mesterszakács. A látványos bemutatón készített még mindehhez többek között egészséges italt is céklát és almát turmixolva, majd szűrve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!