Életmód

2014.09.16. 08:50

Nyeregben nyaralni - Váry-Kovács Gergő 500 km-t tett meg 2 nap alatt

Veszprém - Váry-Kovács Gergő a biciklizés olyannyira nagy szerelmese, hogy jó barátja társaságában még nyaralni is kétkerekűjével ment Horvátországba.

Heffler Péter

Nem mindennapi, hogy az ember biciklivel indul nyaralni, és különösen ritkaságszámba megy, ha az úti cél, egy másik ország. Egyik olvasónk, Váry-Kovács Gergő jó barátjával, Stifter Miklóssal az Adriai-tengerre tervezett bicikli túrát, amit két nap alatt, összesen ötszáz kilométert tekerve, 4500 méter szintemelkedést leküzdve huszonegy óra alatt teljesítettek is. Talán egy profi kerékpáros legyintene a menetidőre, de mint annyi esetben, itt sem csak az a fontos, hogy hova érkezett, hanem hogy honnan indult az ember. Pláne, ha Gergő útja nem is a túrával kezdődött. Találkozásunkkor azzal nyitott, hogyha két évvel ezelőtt látom, meg sem ismerem. Kerek perec megmondta, hogy túlsúlyos volt, amíg két éve a nyaralásos fotókat nézegetve úgy nem gondolta, hogy változtatnia kell az életén. Elkezdett figyelni az étrendjére, de ami még fontosabb, kikapcsolódásra lelt a sportban.

A két jó barát Váry Kovács Gergő (balra) és Stifter Miklós büszkén mutatja a járműveket (Fotó: Váry-Kovács Gergő)

Rövid idő alatt huszonöt kiló feleslegtől szabadult meg, életformája lett a biciklizés, úszás, súlyzózás. A litéri fiatalember ugyanis hetente többször kerékpárral teszi meg a lakása és a veszprémi munkahelye közötti utat, ami oda-vissza nagyjából ötven kilométert jelent. Ahogy ő fogalmaz, összeköti a kellemest a hasznossal és csak ritkán, az esős napokon hagyja otthon biciklijét. Közben persze passzióból is szívesen teker, például a Balaton-kört közel tíz óra alatt csinálta meg, csak úgy . Így nem csoda, ha a nyaralás helyszínét is a sport szemszögéből, pontosabban biciklivel közelíti meg. A két jó barát pont egy kerékpártúra alkalmával ismerkedett meg egymással, azóta pedig rendszeresen tekernek együtt. Egyértelmű volt tehát, hogy együtt hajtják végre a Balaton-Rijeka 500-at , melyre augusztus 17-én kora hajnalban indultak, és másnap este érkeztek. Volt, hogy órákon keresztül csak kaptattak felfelé, nem egy esetben tizennégy százalékos emelkedőn, hogy aztán minden megmászott csúcs tetején lássák a következő, még magasabb pontot, de a kilencszázharminc méteres tengerszint feletti magasságból való, közel félórányi ereszkedés kárpótolta őket mindenért. Páratlan látvány tárult a szemük elé, amikor a lejtőn lefele gurulva életükben először pillantották meg a tengert, és ahogy a lemenő nap sugarai játszanak annak felszínén. Talán Gergő is úgy érezhette akkor, hogy nagy utat járt be odáig, melyből a Veszprémtől Rijekáig tartó rész csupán rövid szakasz volt. Két éve még maga sem gondolhatta, hogy ilyenben lesz része, ma pedig már a sport az élete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!