Életmód

2017.05.26. 15:21

Nyáron is fontos a rendszeres testmozgás

Pápa – A gyermekünk számára jó választás lehet az úszással, a lovaglással, vagy a néptánccal foglalkozó sporttábor, ahol a közösségi élmények átélésén túl fejlődhet a testtartása, koordinációja, intelligenciája.

Laskovics Márió

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportjának Segítünk, hogy segíthess elnevezésű előadás-sorozata májusi alkalmán Lőrincz Matild gyermekorvos a nyaralással, táborozással kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg szerdán a Napsugár Bölcsődében.

A doktornőt és a közönséget a Máltai Szeretetszolgálat pápai csoportvezetője, Pintér-Papp Eszter köszöntötte

A doktornő a nyári szünidő megfelelő megtervezését hangsúlyozta, amibe érdemes bevonni a gyerekeket is. A költségeknél fontosabb az együtt töltött idő. Az egészségügy javaslata, hogy lehetőség szerint a vakáció mozgással, sportolással teljen. Már kisgyermekkorban szerettessük meg a rendszeres testmozgást.

Lőrincz Matild a nyári táborok kapcsán is a rendszeres testmozgást hangsúlyozta

- Nagy baj van a mostani fiatalsággal. Már óvodás korban megfigyelhető, hogy egyre kevesebbet mozognak a gyermekek. Inkább számítógépeznek, okostelefonoznak, ülnek, tespednek a tévé előtt. Ezzel együtt jár az elhízás, a magas vérnyomás és koleszterinszint, az anyagcsere a cukorbetegség felé hajlik, előrevetítve a felnőttkori krónikus betegségeket – jegyezte meg a szakember.

Az előadás után a megjelentek feltehették kérdéseiket

Lőrincz Matild a nyári táborok kapcsán elmondta, a választásnál sok tényezőt kell figyelembe venni, például a gyerek életkorát, természettípusát, érdeklődési körét. Kiemelte az úszást, ami a koordinációra, a testtartásra, a légzésfunkciókra is jó hatást gyakorol. Megemlítette a biciklizés, a néptánc, valamint a lovaglás hasznosságát. A koordináció mellett utóbbi kettő az intelligenciát, az írás-olvasás képességét, a csapatjátékok pedig a szociális érzéket fejlesztik. Szólt még a kézműves-, a művészeti, és az idegen nyelvi táborok hatékonyságáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!