Életmód

2014.09.29. 05:25

Népszerű szűrések

Hajmáskér, Szentgál - Sikeres szűrővizsgálatokat szervezett a két településen a veszprémi Egészségfejlesztési Iroda a napokban.

Marton Attila

Már a meghirdetett időpont előtt fél órával tucatnyian várakoztak a hajmáskéri Közösségi Ház előtt a szűrővizsgálatokra várva. A várakozók egyike, Köbli Jánosné arról beszélt munkatársunknak: aktív dolgozóként hétköznap nehezen jutna el vizsgálatra, ezért tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a szűrésen, míg Simon Géza aki korábban még nem járt hasonló vizsgálaton úgy vélte, kár lett volna kihagynia a helybe érkező lehetőséget.

A hétvégén Szentgálra és Hajmáskérre látogatott a korszerű szűrőkamion, amelyben tüdődaganat kiszűrésére alkalmas CT-, valamint hasi ultrahangvizsgálatot végeztek a szakemberek, mondta a Naplónak Ráczné Freidler Andrea, a Csolnoky Ferenc Kórház Egészségfejlesztési Irodájának vezetője. Hozzátette, a vizsgálatok előtt mindenki egy átfogó állapotfelmérésen is részt vesz. A hajmáskéri Molnár Rita arról beszélt, hogy az állami ellátórendszerben akár hónapokat is várni kellene a vizsgálatokra. Az EFI-szűrés hatékonyságát emelte ki Kosztin Erika is.

Inkább rászánok néhány órát a vizsgálatokra, így hat nyolcféle szűrésen részt tudok venni fogalmazott. Nem kell időpontot kérni, helybe érkezik a szűrőkamion és ingyenes a vizsgálat sorolta az EFI-szűrés előnyeit Berdó Jánosné. A vizsgálatok eredményét, a CT-szűréseket leszámítva, a helyszínen megkapták a résztvevők. A szűrőkamionos vizsgálatok októberben Nemesvámoson és Gyulafirátótón, novemberben Veszprémben folytatódnak, hétvégenként az iroda a környező települések sport- és egészségnapjain lesz jelen.

Változatos szűrések egy helyszínen

Szentgálon az egészségházban, míg Hajmáskéren a Közösségi Házban kialakított szűrőállomásokon EKG-, szájdaganat-, légzésfunkció-, prosztata- és hallásvizsgálatra is lehetőségük volt a résztvevőknek, emellett az egészségügyi szakdolgozók megmérték a vizsgálatokra érkezők vérnyomását és vércukorszintjét. A két településen csaknem kétszázan vettek részt a szűréseken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!