Életmód

2014.06.23. 17:00

Népbetegség a csontritkulás

Balatonalmádi - A csontritkulás a mozgásszervi betegségek egyre növekvő hányadát teszi ki, nem is gondolnánk, de világszerte mintegy 200 millió nőt és férfit érint, és várható, hogy a betegek száma az átlagéletkor kitolódása miatt ugrásszerűen tovább nő.

Kovács Erika

A Balatonalmádi Egészségfejlesztési Intézet ingyenes szűrésein megyeszerte végeztek ilyen típusú vizsgálatot, ráadásul sarokcsontból, sugárterhelés nélkül, korszerű eszközzel, és így azt akár kismamák is kérhetik.

Dr. Hajas Andrea belgyógyász, reumatológus főorvos a Naplónak elmondta, nem egyszerű kalcium hiány okozza. A csontszövet mennyisége és minősége egyaránt csökken, mely végül a csontok törékenységéhez vezet akár a legkisebb erő behatásra is, eleséskor, köhögéskor, csigolyák esetében pedig minden traumás előzmény nélkül is alakulnak ki csonttörések. Ezeknek vannak típusos helyei például az alkar illetve csuklótörés, a csípőtájék és a csigolyatestek törései, melyek nagy fájdalommal járnak, a gyógyulásuk lassú és esetlegesen végzetes szövődmények is felléphetnek, nem beszélve arról, hogy az első törést újabbak is követhetik.

Papp Zsuzsanna csontsűrűséget vizsgál az ingyenes szűrésen (Fotó: Jánosek Anita)


- Kiket érint ez a betegség?

- Elsősorban a menopausa beálltát követően kell rá gondolnunk, de olyan betegeknél is, akiknek a családjukban előfordult ez a betegség, vagy akik bizonyos típusú gyógyszereket tartósan szednek, ilyenek a kortikoszteroidok. Előfordulhat ez a betegség azoknál, akiknek már volt korábban osteoporotikus törésük, a tartósan ágyban fekvő betegeknél. Esősorban az idősebb korosztály érintett. Ezek a betegek rosszabbul látnak, ingadozó vérnyomás, szédülés, érelmeszesedés illetve súlyos kopásos megbetegedések, térd csípőkopás is nehezíti és bizonytalanná teszi a mozgásukat. Ezek a tényezők fokozhatják az elesés valószínűségét, és a törések kialakulását.

- Mit tehetünk a betegség ellen?

- Óriási jelentősége van a szűrővizsgálatoknak. Ma Magyarországon kiváló centrumok működnek, ahol vizsgáljuk ezeket a betegeket, mérjük a csontsűrűséget és az eredmények alapján kezeljük őket. A vizsgálatok nemcsak az eszközös mérésből, hanem a csontanyagcserére, D vitamin ellátottságra, a csontvesztés mértékére utaló vérvételből is állnak. Az eredményektől függően van lehetőség gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelésre, illetve az évenkénti illetve a két, vagy három évenkénti kontrollokra, hogy láthassuk az eredmények változását és ha kell, be tudjunk avatkozni. A szűréssel meg tudunk előzni a súlyos betegséget, ki tudunk védeni esetleg egy csonttörést, ami a beteg életminőségét és a későbbi mozgásképességét rossz irányban befolyásolná.

- Hogyan kezelik ezeket a betegeket?

- Van lehetőség gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelésre. A nem gyógyszeres kezeléskor a beteg lakásának akadálymentesítése fontos, hogy védjük az elesésektől. Célszerű a gyógyászati segédeszközök alkalmazása például érdemes viselni csípővédő nadrágot, gerincfűzőt, botot, járókeretet, korlátokat, kapaszkodókat. Lényegesek a fizikoterápiás kezelések, a gyógytorna.

- Miért fontos a torna?

- Nagyon fontos az izomerősítés. Ez nemcsak az izmokat erősíti meg és véd a törésektől, hanem fontos a csonttömeg megtartásában, és a csontépítő sejteknek is a legjobb serkentője. Izmaink az inakon keresztül minden egyes mozdulattal megmozgatják a csontot, mely a csontépítő sejtek legerősebb ingere. Célszerű gyógytornász segítségét kérni, de jó a séta, kocogás, torna, ami függőleges helyzetben terheli a gerincet, hiszen ha nem mozgunk, a csonttömegünk gyorsan csökkenni kezd.

- Miből áll a gyógyszeres kezelés?

- Alapelv a kalcium és D 3 vitamin pótlás, emellett további, szakorvos által egyénre szabott terápiát alkalmazunk. Műtéti megoldások szükségesek azokban a súlyos esetekben, ahol stabilizálni kell a törött csigolyákat, esetleg csípőprotézist alkalmazni, törés következtében kialakult gerincoszlop deformitásokat meggyógyítani. A csontritkulás népbetegség. A betegek száma egyre nő. Nők és férfiak életkor kitolódásával egyformán érintettek. A szövődményei veszélyesek és rontják a beteg életminőségét, estelegesen maradandó fogyatékosságot okozhatnak. Fontos a veszélyeztetettek szűrése, a kezelés, és gondozás, mely nemcsak gyógyszeres, hanem a mozgást, helyes táplálkozást, társbetegségek kezelését is magába foglalja. Ezzel reméljük, hogy számos beteget megmenthetünk az állandó fájdalomtól, a nehézkes mozgástól.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!