Ne engedjünk a depressziónak! A zöldségek erőt adnak

2011. február 28., 04:29 szerző: Kővári Gabriella
Székesfehérvár - A depresszióról tartott előadást Sóspataki Ferenc természetgyógyász, aki arra biztat bennünket, éljünk bátran gyógynövényeink és gyógyhatású zöldségeink erejével.
A depresszió ma aktuálisabb mint valaha - mondta Sóspataki Ferenc, a Gárdonyban élő természetgyógyász. Ám mit tehetünk, hogy jó hangulatunk, energikusságunk, munkabíró képességünk visszatérjen? A legfontosabb, hogy a szervezetünket tehermentesítsük a salakanyagoktól! Vizsgáljuk felül étkezési, életvezetési, boldogsághormon-felszabadító mozgási szokásainkat, hogy a szervezetünk dinamikus egyensúlyát meg tudjuk őrizni, javasolja a természetgyógyász. Élénkítsük anyagcserénket, méregtelenítsük, tisztítsuk meg a szerveinket, szöveteinket, sejtjeinket! A legjobb, ha csodakészítmények helyett visszatérünk a természeteshez.

 

 

A depressziótól szenvedőknek fokozottan szükségük van vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre, és ezek legfőbb forrásai a szemet-lelket gyönyörködtető zöldségek. A gyógyétkek csúcsa a cékla, már a színe is megvidámítja a szívet! Rengeteg vasat tartalmaz, gyarapítja a vörösvérsejtek számát, erősen lúgosít, és a Mengyelejev-féle táblázat szinte minden elemét tartalmazza.

A gyökeres zöldségek levelei gazdagok klorofillban. Érdemes ezeket is beleaprítani a szép nagy tál mindennapi salátánkba, hiszen szó szerint létfontosságú, hogy minél több zöld levél, saláta kerüljön asztalunkra. Meglepő lehet, hogy az egyébként savas citromlé remekül lúgosít, illetve a savanyú káposzta, a kovászos uborka, és ezek leve is. A megtépázott idegrendszer számára kiváló a fekete csokoládé is.

Barátkozzunk meg kávé helyett az egészségesebb zöld teával! Több teafűből készítsük el a bánatűző meleg italt, ha tartósan élénkek akarunk maradni. Ihatunk kifejezetten depresszióellenes hatású gyógynövényteákat is. Leghatásosabb kedélyjavító az orbáncfű, idegerősítőnek pedig nagyszerű a citromfű. A magnézium nélkülözhetetlen az idegrendszer számára. Tabletták helyett jobb, ha elrágcsálunk egy kis mandulát, illetve fogyasszunk mézet, propoliszt. Ez utóbbi kiváló vágyserkentő is.

Talán már mindenki tudja, hogy nagyon fontos elkerülni a három fehér mérget : a finomított cukrot, lisztet és sót, mert ezek túl sok B-vitamint vonnak el a szervezettől, ami szintén oka lehet a levertségnek. A megfelelő életmód, étrend és a gyógynövények csodát tehetnek velünk! A felvértezett idegrendszer könnyebben megbirkózik a stresszel, a kudarcokkal, a negatív élethelyzetekkel.

 

Kővári Gabriella