Életmód

2014.05.18. 08:25

Nagy az igény a lakossági szűrésekre

Reméljük, minél kevesebb betegséget szűrünk ki, és minél több embernek mondhatjuk azt, hogy egészséges. Viszont akiket ki tudunk szűrni, azoknak az egészségügyi ellátórendszer keretében a gondjukat tudjuk viselni.

Varga Domokos Péter

Közép-Európa legmodernebb szűrőbuszában CT-vizsgálatokat is lehet végezni. A sokmilliós műszert a személyzet mutatta be: Bíró Gergő, balról Vati Péter, jobbról Szántó András

Dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója köszöntötte e szavakkal azokat, akik részt vettek a Veszprémi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) által rendezett lakossági szűréseken. A múlt hét szombaton Tótvázsonyba, vasárnap pedig Nagyvázsonyba települt ki a szűrést végző szakemberekből álló csapat.

Az összegyűlteket a Veszprémi Egészségfejlesztési Iroda vezetője, dr Ráczné Freidler Andrea köszöntötte, majd ismertette a lehetőségeket. Az első ponton a belépők regisztráltak, majd az anamnézisfelvétel következett, valamint elvégezték az alap antropometriai méréseket (vérnyomás, testsúly, testmagasság), továbbá felvették az egészségi állapotról szóló adatokat.

A következő állomáson az információkat tartalmazó adatlappal egy orvos, dr. Szikszai Adél Ágnes várta a pácienseket. A doktornő az anamnézis felvétel után irányított mindenkit a különböző szűrővizsgálatokra.

A helyszínen többféle laborvizsgálatot is végeztek a szakemberek, (vércukor, hemoglobin, férfiaknál PSA utóbbi a prosztata állapotára utaló adat). Az általános szűrések mellett akiknél szükség volt rá légzésfunkció-mérésre, hallásvizsgálatra, EKG-re, ultrahang- és CT-vizsgálatra (komputertomográf) ugyancsak lehetőség nyílt. ( CT-vizsgálatra egyébként a normál egészségügyi rendszer keretein belül legalább három hónapos a várólista.)

A csapat munkáját egy vadonatúj szűrőbusz segítette, ebben lehetett többek között elvégezni a CT-vizsgálatot is.

Dr. Vándorfi Győző, a Vanderlich Egészségközpont vezetője, a Veszprém Megyei Diabétesz Egyesület elnöke lapunkkal közölte, az EFI együttműködő partnereként vettek részt az eseményen, diabétesz szűrést végeztek (testsúly, testmagasság, testtömegindex, vérnyomás, vércukorszint).

Tótvázsony polgármestere, Magasi János elmondta lapunknak, hogy örömmel töltötte el őket, hogy elsőként az ő településük adhatott otthont a programnak. Minden lakost szórólapon értesítettek. Az emberek igénylik és várták a szűrést, örvendetes, hogy ma már inkább elébe mennek a problémának és nem utólag kezeltetik magukat.

Vigh-Krupla Orsolya nagyvázsonyi polgármester pedig annak a jelentőségét emelte ki, hogy kistelepülésként szintén élvezhetik a veszprémi projektek előnyeit.

Óriási lakossági érdeklődés mellett zajlottak a szűrések. Már az első alkalom bebizonyította, van igény rá, az emberek egyre nagyobb része tartja fontosnak az egészségmegőrzést. Május 31-én Herenden, június 1-jén Márkón várják az érdeklődőket 9-től 15 óráig. Az EFI a településeken is ugyanazt a technikai és személyi feltételeket biztosítja, természetesen jelen lesz a szűrőbusz is, melyben CT-vizsgálatot is el tudnak végezni.



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!