Életmód

2017.03.21. 21:25

Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen?

Ön is fáradt így tavasz elején? Nehezen kel ki az ágyból reggelente, napközben is levert? Úgy érzi, semmire nincs energiája? Lőrincz Matild doktornő segítségével mutatjuk az okokat és a megelőzési lehetőségeket!

Laskovics Márió

A tavasz közeledtével éreznünk kellene, amint az ébredő természet feltölt energiával, mégis ezekben a kora tavaszi napokban sokan bágyadtak, aluszékonyak. Megfigyelhető, hogy főleg a gyerekeknél sokkal gyakoribbak a felső légúti vírusos megbetegedések, a felnőtteknél pedig a fejfájás, a szédülés, az ingerlékenység. Minden kellemetlen tünet ellenére a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója – tudtuk meg Lőrincz Matild nyugalmazott gyermekorvostól.

Lőrincz Matild doktornő a tavasz fáradtság ellenszereiként a testmozgást, az egészséges, változatos étrendet, a reggeli váltózuhanyt és a pozitív gondolkodást, lelkünk, társas kapcsolataink ápolását tanácsolja

Kora tavasszal ugyanis az emberi szervezet a téli üzemmódról a nyárira vált át. Ez az átállás azonban tovább emészti a tél során egyébként is megcsappant vitamin- és energiatartalékokat, komoly működési zavar lép fel a hormonháztartásban. Erre még rátesz egy lapáttal a tavaszi óraátállítás után a korábbi napkezdés is. A fáradtságérzet kialakulását elsősorban a hormonháztartásban lezajló összerendezetlenség, diszharmónia okozza. Pontosabban az alvási hormon, a melatonin, illetve a boldogsághormon, a szerotonin szintjének szezonális ingadozását okolhatjuk. Télen, amikor a nappalok rövidebbek és kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik a melatonin-képződés, ezzel együtt megnő az alvásigény. Tavasszal a nappalok hosszabbodnak, csökken a melatonin-produkció, ez pedig átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét bioritmusában. A szerotonin esetében éppen fordított folyamat zajlik: a tél végére a fényhiány miatt jelentős szerotoninhiány alakul ki a szervezetben, ami örömtelenséget, szomorúságot, depressziót okoz – mondta el a már nem praktizáló, azonban rendszeresen előadásokat tartó doktornő.

Lőrincz Matild rámutatott, hogy a tavaszi fáradtság tüneteiért nemcsak ezen hormonváltozások felelősek, hanem a téli étrend is, ami általában kalóriadús, zsírban gazdag. Kevesebb friss zöldség, gyümölcs kerül az asztalra, így a télutóra jelentős vitamin-, ásványi só-, nyomelemhiány alakulhat ki. A doktornő külön kiemelte a napfény vitaminját, melynek hiánya komoly szerepet játszik a tél második felében gyakori megbetegedésekben, mi több, márciusra a magyar lakosság 95 százaléka D-vitaminhiányos. Ennek pedig komoly kihatása van a csontrendszer mellett az immunrendszerre és az agyműködésre is.

Mint tanácsolta, okos előrelátással, életmódváltással jelentősen mérsékelni lehet a tavaszi fáradtság tüneteit. Mozogjunk többet a szabadban, friss levegőn, használjuk ki a napsütéses órákat! A séta, a kocogás, a futás és a kerékpározás életkor, egészségi állapot és időjárás szerint mindenkinek ajánlott. A testmozgás nemcsak a keringést, az izomzatot és a csontrendszert erősíti, hanem az agyműködésre is jótékony hatással van: javítja az agy vérellátását, és a testmozgás beindítja bizonyos hormonok termelődését is, mint a noradrenalin, a szerotonin, és a jó közérzetet biztosító endorfinok is felszabadulnak a testedzés során. Így összességében csökkenthető a depressziós hajlam. Az említett testmozgási formákon túl a természetbeni sétálás, túrázás, a kertészkedés, valamint akár a jóga, a szaunázás is hathatós segítségek lehetnek a test, az idegrendszer és az immunrendszer megerősítésében – tért rá a megelőzési lehetőségekre a szakember.

Lőrincz Matild hangsúlyozta, a tavaszi fáradtság leküzdéséhez változtatni kell az étkezési szokásokon is. Javasolt a napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezés, így megterhelés nélkül, egyenletesen lehet biztosítani a szükséges energiát. Legyen sok zöldség, gyümölcs, tej, tejtermék, például joghurt és kefir, az étlapon. Illetve gondoskodni kell a bőséges folyadékfogyasztásról, hiszen az emberi test hatvan százaléka víz, és a napi másfél-két liternyi víz, természetes gyümölcslé szükséges az anyagcsere-folyamatok élettani optimális lezajlásához.

A doktornő kiemelte, a közérzet javításában sokat segít a reggeli váltózuhany. Kezdődjön kellemes meleggel, majd háromszori hideg-meleg váltás után hideg vízzel ajánlott befejezni a zuhanyzást. Ez felélénkíti a vérkeringést, felfrissül az agy és az egész szervezet. Negyedik tanácsként a tudatos pozitív gondolkodást, a társas kapcsolatok ápolását javasolta.

- A zenehallgatás, a jó könyv olvasása, a barátokkal való beszélgetések a lelket ápolják. Álljunk át hát mihamarabb a tavaszi időszámításra, újuljunk meg testileg-lelkileg, ébredjünk együtt a tavasszal – zárta gondolatait a közkedvelt orvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!