Életmód

2014.06.20. 18:59

Miért veszélyes, ha elhanyagoljuk ha elhanyagoljuk lábainkat?

Frang Anita pedikűrös szerint éppen itt az ideje, hogy rendbe tegyük lábainkat, körmeinket.

Tóth B. Zsuzsa

Anita azt mondja, amíg zárt cipőben járunk, hajlamosak vagyunk elhanyagolni a lábainkat, mondván, úgysem látszanak. Mostantól azonban ez nem lehet mentség, pótolni kell az elmaradt törődést. A sarok megvastagodott bőrét mindenképpen el kell távolítani, lehetőleg szakember segítségével. Hiszen a pedikűrös arra is felhívja a figyelmünket, hogy a bőrkeményedésekre szintén ügyeljünk. Akárcsak a haránt boltozatra, amelynek esetleges süllyedésével a lábujjaink alatt fájdalmas bőrkeményedések alakulhatnak ki. A zárt, vagy hegyes orrú cipő télen, tavasszal nyomta a körmeinket, lábujjainkat. A körmök benőhetnek, akár tyúkszem is kialakulhat a nyomás hatására. Amennyiben fájdalmat érzünk, minél előbb forduljunk szakemberhez.

Frang Anita pedikűrös azt ajánlja, hogy ha még nem tettük meg, mielőbb rendezzük lábaink állapotát (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Az elváltozások akár gyulladásokhoz is vezethetnek, akkor pedig még fájdalmasabb rendbe hozni a sérült területet. A pedikűrös lereszeli az elhalt, elszarusodott bőrt, bőrkeményedést. A láb azáltal felfrissül, a közérzetünk pedig javul általa. Annál is inkább, hiszen a talp problémái kihatnak a lábszárcsontokra, térdekre, sőt, még a gerincre is. Nem szabad tehát elhanyagolnunk a lábunkat, ha szükséges, hordjunk talpbetétet. Lábápolás előtt áztassuk be lábunkat, majd reszeljük le a bőrkeményedéséket, a körmöket kis kerekítéssel vágjuk le a benövés elkerülése érdekében. Az ápolás otthon tápláló olajokkal ajánlott, használjunk zsírosabb krémeket. Körmeinket gyógynövényes olajokkal ápoljuk, azok segítenek a körömgomba elleni védekezésben is. Esetleges gombásodás esetén azonban inkább forduljunk szakorvoshoz és használjunk speciális körömlakkot. A szakember munkájának eredményét a fenti szabályok betartásával így sokáig megőrizhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!