Életmód

2014.08.15. 13:38

Mennyit igyanak a kismamák?

A terhesség idején az esetleges rosszullétek okozta hányás és a súlygyarapodás miatt is oda kell figyelni a megnövekedett mennyiségű folyadékpótlásra, a szülést követően pedig a szoptatás végett – tanácsolja az Európai Hidratációs Intézet.

Szám Dorottya

A várandósság általában jelentős súlygyarapodással jár, a nagyobb energia-bevitel, a megnövekedett szövet- és vértérfogat, a magzatvíz kialakulása és a terhességi rosszullétek gyakori kísérője, a hányás megváltoztatja a folyadék szükségletet. Az egyébként nőknek javasolt két liter napi mennyiségnél naponta nagyjából három deciliterrel több folyadék fogyasztását javasolják a szakemberek a kilenc hónapban. A szülés után átlagosan 750 milliliter anyatej termelődik naponta a szervezetben, amelynek víztartalmát pótolni kell. Az enyhe a kismamákat fáradékonyabbá és stresszesebbé teszi. A nagyobb fokú kiszáradás pedig már az anyatej összetételén is ronthat. Ezért a szoptatós édesanyáknak naponta legalább hét deciliterrel több folyadékot kell inniuk az ajánlott két literhez képest1. A várandósság és a szoptatás ideje alatt tehát igyanak többet, mert a terhesség alatt a megfelelő hidratáltsági szint nemcsak az anyának, de a magzatnak is létfontosságú és a magzatvíz folyamatos frissüléséhez is szükség van folyadékra. A nem megfelelő folyadékbevitel székrekedéshez és aranyér kialakulásához vezethet, mindkettő kellemetlen és gyakori kísérője a terhességnek. A megfelelő folyadékpótlás a szoptatás ideje alatt biztosítja a tejelválasztást. Hasznos lehet, ha szoptatás közben is kezünk ügyében van egy pohár ital. Ha csak kis mennyiségben fogyasztunk is alkohol-, vagy magas koffeintartalmú italt, puffasztó ételeket, az anyatejjel bekerülnek a baba szervezetébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!