Életmód

2014.05.29. 08:37

Megelőzik a betegséget

Balatonfűzfő – Két éve operáltak rosszindulatú melldaganattal, azóta negyedévenként kontrollra járok, gyógyszereket, gyógyszer-kiegészítőket szedek.

Varga Domokos Péter

A csontsűrűségemet már nagyon régen mérték, készültem a háziorvoshoz beutalóért. Aztán hallottam, hogy a Balatonalmádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) által szervezett szűrésen ezt azonnal és ingyen megmérik, ennek nagyon megörültem. Papp Jánosné helyi lakos mesélte ezt az EFI által Balatonfűzfőn, a Jókai közszíntérben tartott lakossági szűrőprogramon. Ugyan az idős néni súlyos betegséggel küzd, de nem teheti meg, hogy ne törődjön az egészségével, mert van egy még nála is betegebb férje, őt ápolnia kell.

Ezért hát azt tartja, ha egy betegséget meg lehet előzni, azt még az ő korában is muszáj megtennie. Nagyon örül, hogy szerveznek egészségügyi szűréseket, jó hogy létezik egészség megőrzéssel, betegségmegelőzéssel foglalkozó iroda, az erre költött összeg nem kidobott pénz – mondja lelkesen a néni. Neki biztosan megérte eljönni, mert az eredménye alapján további vizsgálatokra lesz szükség. Az almádi EFI-iroda programjairól Mikusi Gyula projekt menedzser tájékoztatta a Naplót.

Elmondta, hogy az iroda feladata elsősorban a meglévő egészség megtartása, a betegség, illetve a már kialakult betegségek rosszabbodásának megelőzése – ennek része a szűrések szervezése. Tudatosítani akarják a lakosságban, hogy egészségük megőrzéséért mindenkinek saját magának is tenni kell. A projekttevékenységek az egészségfejlesztési programtervükben meghatározottak alapján eddig határidőre teljesültek. A mostani (múlt hét pénteken, a Balatonfűzfőn rendezett – a szerk.) alkalom előtt több sikeres szűrést tartottak, május 17-én Balatonalmádiban a Tavaszi zsongás nevű rendezvényen is jelen voltak.

Marton Balázs is szakított időt arra, hogy valamennyi szűrővizsgálatot elvégeztesse magán. Örömmel konstatálhatta, hogy nála érvényesült a papírforma, a fiatalság egyenlő az egészséggel (Fotó: Varga Domokos Péter)



Május 25-én szintén Balatonfűzfőn, a városi sportprogramon is ott voltak, állapotfelméréssel, dietetikai és gyógytornász tanácsadással, tartáskorrekciós tornával vettek részt. Az elkövetkezendő időszakban június 7-én Küngösön, 8-án Balatonkenesén, június 13-án Balatonfőkajáron rendeznek lakossági szűrőprogramot. A szolgáltatások minden településen ugyanazok: kikérdezés, általános állapotfelmérés, hasi ultrahang és csontsűrűség-mérés.

Az EFI programjairól – melyek a térség lakosai számára térítésmentesek a 88-599-923-as telefonon, illetve a www. egeszseghaz.balatonalmadi.hu weboldalon lehet információt kapni és tájékozódni, illetve bejelentkezni a meghirdetett programokra. Mikusi Gyula arról is beszámolt, a szűrőprogramok lebonyolítására az Oxivit orvoscsoporttal kötöttek szerződést. Ám nemrég, a szentkirályszabadjai szűrés előtt a speciális szűrőbusz meghibásodott, csak motorcserével lehet javítani. A szolgáltatással megbízott vállalkozás az előre leegyeztetett helyszíneken ennek ellenére fennakadás nélkül elvégez minden szűrést – a szükséges eszközöket, műszereket kitelepítették a buszból, és az adott helyszínre szállították, illetve szállítják. Programjaikat a lakosság kedveli, mindenütt nagyon sikeresek, Balatonfűzfőn például reggel 9 órától este 5-ig 42 szűrést végeztek el. Az Oxivit orvoscsoport projektmenedzsere, Horváth Emil arról számolt be, szerződésük alapján az almádi EFI-nek ultrahang diagnosztikai vizsgálatokat végeznek, ami a has és kismedence ellenőrzését, valamint a csontsűrűség mérést foglalja magában. 

A fűzfői szűrésen sem csak az idősebb generáció vett részt. Örültek a lehetőségnek a Jókai közszíntérrel szomszédos vállalkozásban dolgozók, Marton Balázs és Csepregi Panka is. Mindketten szakítottak arra időt, hogy valamennyi vizsgálatot elvégeztessék magukon. Örömmel konstatálhatták, hogy náluk érvényesült a papírforma, a fiatalság egyenlő az egészséggel, és azt is megtanulták, hogy megfelelő étrend és életmód kialakításával nekik is tenni kell azért, hogy egészségük minél tovább megmaradjon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!