Életmód

2014.09.12. 09:05

Élet glutén nélkül

A lisztérzékenység, más néven coeliakia sajnos egyre nagyobb teret hódít főleg a civilizációs társadalmakban.

Tóth B. Zsuzsa

Azonban Jámbor Szilvia dietetikus tanácsait nem árt betartaniuk azoknak sem, akik nem gluténérzékenyek. A betegséget és a terápiát komolyan kell venni, A búza, rozs, zab, árpa magjaiban található fehérjeegyüttesben, a gluténban levő gliadin kapcsolatba lép szervezetünk ellenanyagával, ezek együttesen károsítják a bél nyálkahártyáját.

Jámbor Szilvia dietetikus szerint nagyon komolyan kell venni a gluténmentes diétát. De kaphatóak megbízható alapanyagok a főzéshez (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- A glutén tartalmú élelmiszerek hosszú éveken át tartó fogyasztása a bélfal gyulladásához vezethet. A tünetek különbözőek, emésztési problémák, fejlődésben való visszamaradás, vérszegénység, csontritkulás, bőrgyulladás, izomgörcs, vizenyősség, allergia, Candida, paraziták elszaporodása, magas vérnyomás, ízületi gyulladás, ellenálló képesség csökkenése, pszichés zavarok mind a betegség számlájára írhatóak. De az tünetmentes is lehet. Tiltott étel például a búza, tönköly, árpa, zab, rozs, kusz-kusz, triticale, kakaópor, kávé, fagyasztott burgonya, zöldalma. Utóbbi azért, mert az unión kívül viasszal kezelik, az pedig tartalmazhat glutént. Kekszek, csokik, cukorkák, rágógumik, a tojás, halak, olajos magvak, a köles, a kukorica minden formában, a hüvelyesek, a levesporok, fűszerkrémek, mustár, majonéz, kecsap, bizonyos sajtok, szója készítmények. Meglepő, de a sör és a sütőpor is ide tartozik, utóbbit helyettesíthetjük szódabikarbónával - mondja Szilvi.

Hozzáteszi, hogy bár sokan nem tudják, de arra is figyelni kell, hogy az egyes gyártósorok mit készítettek a gluténmentes készítmények előtt. A betakarítástól a feldolgozáson át a tálalásig minden oda nem való gluténszennyeződés káros lehet. Akárcsak a konyhai szennyeződések. Emiatt nem tanácsos ugyanazzal a késsel szelni a gluténmentes kenyeret, mint a hagyományosat, eleve külön kenyértartót is kell használni és a főzéshez külön edényeket, fritőzt, kenyérpiritót. Élethosszig tartó szigorú diétát írnak elő, ugyanis a nem elég szigorú diéta fokozza a társult betegségek - cukorbetegség, daganatos betegségek, pajzsmirigyproblémák, csontritkulás, terméketlenség - kialakulásának gyakoriságát. Bátran fogyaszthatóak azonban a feldolgozatlan zöldségek, gyümölcsök, a friss hús és hal, a gluténnal biztosan nem szennyeződött aszalt gyümölcsök és száraz hüvelyesek, a tej, tojás, méz, a búzacsíra olaj kivételével a zsírok, olajok, a só, cukor. Az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet rendszeresen ellenőrzi a gluténérzékenyek számára készült élelmiszerek kibocsátóit, csak az engedéllyel bíró termékeken szerepelhet a gluténmentes felirat, vagy áthúzott búzakalászt ábrázoló logó.

Attól, hogy egy termék GMO, azaz génmanipulált összetevőktől mentes, még tartalmazhat glutént. Akárcsak bizonyos rostos gyümölcslevek, amelyeket esetenként gabonarosttal sűrítenek. A maláta sem gluténmentes, sőt, a bio termékek sem mindig azok. Bizonyos gyógyszerek szintén tartalmazhatnak glutént. A tejtermékek esetében csak a megbízhatót válasszuk, mert van olyan natúr joghurt, amelyik azon a gyártósoron készül, amelyiken a műzlis változat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!