Életmód

2014.10.14. 08:51

Magasvérnyomás (hipertónia) gyermekkorban

A hipertónia, magasvérnyomás nem csak a felnőttek betegsége, sajnos gyermekeinknél is megjelenhet alattomosan, tünetek nélkül. (x)

Leggyakrabban valamilyen rutin orvosi vizsgálat során derül fény a gyermek magasabb vérnyomására vagy otthoni vérnyomásmérés kapcsán észlelik a vérnyomás emelkedését.

Ezt mindig komolyan kell venni, és keresni az okát, kezelni a betegséget, állapotot, hogy elkerüljük a szervi károsodásokat, mindennapokat megkeserítő tüneteket.

A gyermekek 10-18%-t is érintheti az állapot, s minél fiatalabb korban észlelhető, annál inkább valamilyen szervi (főleg veseeredetű, érszűkületből, hormonális eltérésekből adódó) okok állnak a háttérben, ezek felderítése, kezelése rendezheti a vérnyomást is. A serdülők, iskolások között már gyakoribb a helytelen életmódból - túlsúly, mozgásszegény, stresszes mindennapok, túlzott kalória bevitel és só fogyasztás – és esetleg genetikai hajlamból adódó hipertónia. Ebben az esetben is szükségesek alapvizsgálatok a háttér megítélésére, de a vérnyomás rendezése mindennapos odafigyelést, életmódváltást igényelhet.

Minél fiatalabb és alacsonyabb a gyermek normálisan annál alacsonyabb a vérnyomása, az életkor és főleg a testmagasság növekedésével emelkednek a határok. Sok-sok gyermek vizsgálata alapján összeállított ún. percentilis táblázatok tartalmazzák a különböző korú és magasságú lányok és fiúk ideális, alacsony és magas vérnyomásértékeit. A vérnyomásmérés nem mindig egyszerű gyermekkorban – a felkarnak megfelelő nagyságú, hosszúságú mandzsetta, kellően nyugodt körülmények, alkalmanként többszöri mérés (és ezek átlaga) szükségesek az értékelhető vérnyomásméréshez, a magasvérnyomás megítéléshez. Ezek a Vanderlich Egészségcentrum gyermek-kardiológiai szakrendelésén rendelkezésre állnak.

A magasvérnyomásnak lehetnek, de nem feltétlenül vannak jól észlelhető tünetei: főleg nagyobb gyermekeknél jellemző fejfájás, orrvérzés, szédülés, látászavar, kisebbeknél akár ingerlékenység, görcsölés, aluszékonyság, hányás is jelentkezhet. Súlyos tünetek esetén kórházi kezelés, kivizsgálás szükséges akár sürgősséggel, de enyhébb tünetek vagy tünetmentesség esetén is szükséges az alapos kivizsgálás járóbetegként.

Magasvérnyomás észlelése esetén laborvizsgálatok (vér- és vizeletvizsgálat), mellkas röntgen, hasi ultrahang, szemészeti vizsgálat, gyermek-kardiológiai szakvizsgálat: EKG, szívultrahang, ambuláns vérnyomás-monitorizálás (ABPM) segítenek a súlyosság megítélésében, az okok felderítésében, a szükséges kezelés beállításában, a kezelés eredményességének megítélésében.

A hipertónia kezelését mindig a súlyosság és az ok határozza meg. Amennyiben valamelyik szerv rendellenes működése áll a háttérben, annak gyógyításával a vérnyomás is javítható, rendezhető. Amennyiben a helytelen életmód az ok, nem kezdünk azonnal gyógyszeres kezelést – egészséges, helyes étrend, rendszeres testmozgás mellett a túlsúly csökkentésével, a fizikai aktivitás jó irányba tereli a vérnyomást is – jutalomként hosszú időre elkerülheti a fiatal a mindennapos gyógyszerszedést. Amennyiben tünetekkel járó és jelentősen emelkedett vérnyomásokat mérünk, és az életmódváltástól is csak hosszabb idő után várhatunk eredményt (pl. jelentős túlsúly, extrém stresszes környezet) gyermekeknél is van lehetőség gyógyszeres kezelésre, s ilyenkor fokozott követésre.

Reiter Éva, gyermek-kardiológus főorvos

Vanderlich Egészségcentrum Veszprém Wartha Vince u. 4.
tel: 88/793-787,
e-mail: [email protected],
honlap: www.vanderlich.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!