Életmód

2014.10.10. 12:26

Legféltettebb kincsünk a szemünk - Így vigyázzunk rá!

Tapolca – A Látás hónapja kapcsán is aktuális, hogy jobban odafigyeljünk szemünkre, látásunkra. Komoly szemproblémák esetén természetesen keressük fel a szemorvost, de az alábbi jó tanácsokat betartva sokat tehetünk megelőzéssel is.

Tóth B. Zsuzsa

Nem csak most, hanem egész éveben Scher Zoltánné természetgyógyász, fitoterapeuta szerint.

- Szemünk állapota tükrözi szervezetünk pillanatnyi állapotát, ugyanis az emésztőrendszer összeköttetésben van a szemmel. Ha előbbi megbetegszik, rosszul működik, bármennyire is hihetetlen, de az a szemre is kihathat. Ennek oka például, hogy a méreganyagok a májban rakódnak le. Ahogy a kínai orvoslás tartja: a máj a szemre néz.

Marika kezében Máriatövis mag őrölve, előtte sütőtök, homoktövis bogyó lé, fekete áfonya, sárgarépa, piros szőlő mag. Mindegyik segít megóvni látásunkat és egyben az egészségünket. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Szemünk egészségének megőrzése érdekében sokat tehetünk megfelelő táplálkozással és egészséges életmóddal. Például ne együnk gyorsan felszívódó szénhidrátot, cukrot, fehér lisztből készülő ételt, és ne fogyasszunk alkoholt. Ne dohányozzunk, az erős napfényben pedig viseljünk napszemüveget. Fontos, hogy mozogjunk rendszeresen.

Ami pedig az ételeket illeti, fokhagyma kifejezetten jó az emésztőrendszernek, együnk naponta háromszor két-két gerezdet.

A halételek a bennük található omega 3 zsírsavval óvják szemünk védelmét. A kurkuma az epeutakat tisztítja, ezért ajánlott a fogyasztása, az echinacea az immunrendszert erősíti. A gyógyteák közül például a menta, apróbojtorján, zsálya, útifű, szemvidítófű és a citromfű teája hasznos – ajánlja Marika. A talpmasszázs ugyancsak jótékony hatású, hiszen minden szervünk, így a szemünk működését is tudjuk javítani segítségével.

A talpmasszázstól beindul a szervezet méregtelenítése is. A nehézfémek, a környezeti ártalmak, például a füst és a szmog szintén rossz hatással lehetnek a szemre és ide tartozik az elektroszmog is. A számítógép előtt ülve nem pislogunk, nincs rendes keringése a szemnek, ha a monitort nézzük.

- Máriatövismaggal a májunkat tisztíthatjuk. Ügyeljünk rá, hogy étrendünk E, C, B2 vitaminban, valamint cinkben, szelénben, karotinban gazdag legyen. Együnk sárgarépát és sütőtököt, céklát, almát, lehetőleg nyersen mindegyiket. Mivel az azokban található vitaminok lekötik a szabad gyököket, erősítik, lúgosítják a szervezetet, kifejezetten hasznosak. Préseljük ki a levüket, nagyon egészséges italt készíthetünk akár mézzel, citromlével ízesítve is. Hasznosak továbbá a leveles zöldségek, a saláták, a brokkoli, a zöldhagyma, a fekete áfonya.

A jó látás fenntartásához szükséges cinkhez pedig halból, bio vörös húsokból, szárnyas félékből juthat hozzá szervezetünk. Jól tesszük, ha a szemtornára ugyancsak szánunk időt minden nap – tanácsolta Marika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!