Életmód

2015.04.20. 08:33

Lát, gyűlöl, megismer – Nem hall, nem lát, nem beszél

Zirc – Rengeteg dolog történt velem, ami szükségessé tette, hogy írjak valamit az előítéletekről, és a néhai haragomról. Mi az ítélkezés vajon?

Wolf Viktória

Egy elkerülhetetlen, mélyről feltörő, emberi tulajdonság?

Az a szomorú igazság, hogy az embernek minden nap kell valami rossz dologgal szembesülnie. Nem vagyok öreg, még csak idős sem. Ezért azt gondolom, szerencsés vagyok, hogy ilyen hamar megtanultam elfogadni az ártalmat. Az egész olyan borzalmasan egyszerűnek tűnt, de egyáltalán nem az. Folytonos harc és küzdelem a mindennapokban. Meg kell tanulnod nemet mondani, és elengedni a sérelmet a füleid mellett. Rendkívül hosszadalmas folyamat. Egyszer, egy számomra kedves ember azt mondta nekem: „Azért van két füled, hogy az egyiken be, a másikon kimenjen minden ostobaság.”

Mosolyogtam furcsa tanácsán, hiszen – egészen eddig – nem fogtam fel igazán a lényegét. Mert, amikor gyanútlanul próbálsz jót tenni a világnak, mindenkinek, amikor végre elhiszed, hogy igenis bűntelen vagy, akkor becsap a villám. Jön valaki, egy teljesen jelentéktelen, értéktelen „senki”, aki minden előismeret nélkül a hátadba döf egy kést. Ez mégsem fáj annyira, mint amikor a szeretteid teszik ugyanezt. Ekkor veszti el értelmét a „Jó tett helyébe jót várj!”, és lesz „Jó tett helyébe ne várj semmit!” Ilyenkor akaratlanul is elönt a gyűlölet és a kilátástalanság érzésének keveréke. Végül minden megjavul, majd újra kezdődik. Eszerint jó és rossz nem létezhet egymás nélkül. Mégis mennyivel könnyebb volna félelem nélkül kimászni az ágyból, végigmenni az utcán anélkül, hogy összesúgnának a hátunk mögött. A minap eljutott hozzám egy infó, miszerint valaki nagyon nem kedvel, mert egy alkalommal „csúnyán” néztem rá. Nem ijedtem meg, inkább nevettem. Ez a legjobb megoldás. Mindezek ellenére azért kíváncsi lennék, mi játszódik le benne. Mi az, ami hajtja. Vajon fél attól, hogy valaki lehet jobb, erősebb? El kell, hogy keserítsem őt, s társait: mindig volt, van és lesz jobb. Nem bánkódok, nem érzek bosszúvágyat. Az élet majd mindent visszaad. Ahogy egy wicca mondás tartja: „Örök igába hajt a hármas, kiadsz egyet, visszakapsz hármat.” Én márpedig hiszek ebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!