Életmód

2015.01.18. 20:16

Ki kapja a bizonyítványt? A gyerek vagy talán a szülő is?

A diákok hamarosan kézhez kapják a félévi értesítőjüket. Közeledik a bizonyítványosztás időszaka, ami nem minden családban „örömünnep”. A szülőnek természetes igénye, hogy gyermeke az iskolában a legjobb teljesítményt nyújtsa és mindez visszatükröződjék az eredményein. Ez az elvárás azonban sok esetben túlzottnak bizonyul.

Schvarzkopf Anita

Éppen ezért mielőtt gyermekünk rossz bizonyítványán felháborodnánk, a tanárokban, tanítókban keresnénk a hibát, vagy ami még ennél is rosszabb, a gyermeket hibáztatnánk, gondolkodjunk el egy kicsit. Nem árt, ha bizonyítványosztáskor mi szülők előbb önmagukba nézünk, és végiggondoljuk, hogy tényleg megtettünk-e mindent gyermekünk érdekében? Nem terhel e bennünket is a felelősség a rossz osztályzatokért? Hiszen ha nem figyeltünk rá, nem is tudhatjuk mikor mennyit készült, és az okok is többrétűek lehetnek annál, mint hogy valaki tanult- e. Ha tehát nem voltunk mintaszülők, mérlegeljünk, és a gyerekkel együtt közösen beszéljük meg, hogy milyen nehézségekkel küzd, mi vonja el a figyelmét a tanulástól. Majd gondoljuk át, hogy mire van szüksége a javítás eléréséhez: különóra, vagy épp a felesleges különóra beszüntetésével nyert több szabadidő, több beszélgetés, megfelelő időbeosztás, új tanulási technika, stb. Mindenképpen tudatosítsuk a gyerekünkben, hogy merre tart, s ahhoz milyen eredményeket kell felmutatnia. A javítás kizárólag akkor valósulhat meg, ha reális célt tűz ki maga elé. De ami mindennél a legfontosabb, hogy érezze: mi mindig minden körülményben mellette állunk, segítséget nyújtunk az érdemjegyek kijavításában! Támogassuk, bíztassuk, hiszen ezzel nagyobb célt érünk el, mint azzal, hogy „fenyegetjük, és ijesztgetjük”.

S ha nem is lesz színjeles az év végére, biztos sokat fog tudni javítani, ami pedig a legbiztosabb, hogy a szülő - gyermek bizalmi kapcsolatunk is tovább erősödik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!