2014.12.20. 20:40
Karácsonykor sem kell hízni
Ha nem akarunk plusz kilókat felszedni az ünnepi időszakban, akkor arra kell törekedni, hogy a csökkentett kalória mennyiségű nyersanyagok és táplálékok kerüljenek az asztalra.
Kovács Eszter, egy egészséges élelmiszereket forgalmazó bolt üzletvezetője azt mondja, hogy érdemes karácsonykor is kevesebb gabonafélét és tejterméket fogyasztani. Gazdagíthatjuk a táplálkozásunkat egészséges zsírsavakkal például kókusz-, tökmag-, lenmag-, szőlőmag olajjal.
Amennyiben kiegyensúlyozottabban akarunk étkezni, töröljük a finomított, hidrogénezett olajokat, a cukrot, a finomított szénhidrátot az étrendünkből.
Lehetőleg minden étkezéskor fogyasszunk jó minőségű fehérjét; csirkét, pulykát, vagy halat. Megéri előre tervezni és figyelni a mértékre, így például a krumplipüré helyett kerülhet friss saláta a tányérra. Értékes köret lehet az ünnepi menüben a hajdina, a köles, kuszkusz és a bulgur is. Rengetegféle szénhidrát-csökkentett ételt és alapanyagot lehet már kapni, amelyek nagy mértékben megkönnyítik a cukorbetegek és fogyni vágyók életét. Tévhit, hogy a szénhidrát csökkentett termékek mesterséges alapanyagokból készülnek, valójában rengeteg élelmi rostot tartalmaznak.
A hagyományos búzalisztekkel készült termékekkel azonos ízhatásúak alacsony glikémiás indexel rendelkeznek és hozzáadott cukor nélkül készülnek.
Így akár szénhidrát csökkentett és természetes édesítővel készült bejglit, linzert, mézeskalácsot is készíthetünk. Ha pedig a töltött káposztába rizs helyett kölest teszünk, már egészségesebb főételt kaphatunk.