Életmód

2014.12.20. 20:40

Karácsonykor sem kell hízni

Ha nem akarunk plusz kilókat felszedni az ünnepi időszakban, akkor arra kell törekedni, hogy a csökkentett kalória mennyiségű nyersanyagok és táplálékok kerüljenek az asztalra.

Kutasi Zsófia

Kovács Eszter, egy egészséges élelmiszereket forgalmazó bolt üzletvezetője azt mondja, hogy érdemes karácsonykor is kevesebb gabonafélét és tejterméket fogyasztani. Gazdagíthatjuk a táplálkozásunkat egészséges zsírsavakkal például kókusz-, tökmag-, lenmag-, szőlőmag olajjal.

Amennyiben kiegyensúlyozottabban akarunk étkezni, töröljük a finomított, hidrogénezett olajokat, a cukrot, a finomított szénhidrátot az étrendünkből.

Lehetőleg minden étkezéskor fogyasszunk jó minőségű fehérjét; csirkét, pulykát, vagy halat. Megéri előre tervezni és figyelni a mértékre, így például a krumplipüré helyett kerülhet friss saláta a tányérra. Értékes köret lehet az ünnepi menüben a hajdina, a köles, kuszkusz és a bulgur is. Rengetegféle szénhidrát-csökkentett ételt és alapanyagot lehet már kapni, amelyek nagy mértékben megkönnyítik a cukorbetegek és fogyni vágyók életét. Tévhit, hogy a szénhidrát csökkentett termékek mesterséges alapanyagokból készülnek, valójában rengeteg élelmi rostot tartalmaznak.

A hagyományos búzalisztekkel készült termékekkel azonos ízhatásúak alacsony glikémiás indexel rendelkeznek és hozzáadott cukor nélkül készülnek.

Így akár szénhidrát csökkentett és természetes édesítővel készült bejglit, linzert, mézeskalácsot is készíthetünk. Ha pedig a töltött káposztába rizs helyett kölest teszünk, már egészségesebb főételt kaphatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!