2014.04.13. 15:15
Gyógyít és ízesít a medvehagyma
Bakonybél - Az utóbbi években lett divatos a gyógy- és fűszernövény medvehagyma, mely bőven terem a Bakonyban.
Bakonybélben ezen a hétvégén már hetedszer szervezték meg a medvehagyma-napokat, melyeken különböző nehézségű túrákra invitálták a látogatókat és a faluház udvarán kézműves vásárt tartottak, valamint a helyi vendéglátók medvehagymás ételekkel kínálták meg a vendégeket. A medvehagyma ilyenkor sűrű szőnyegként takarja be az erdők alját, fokhagymához hasonló illata sem mondható kellemetlennek.
Népszerűsége annyira megnőtt az utóbbi időben, hogy természetvédelmi szakemberek már gondolkodnak a szedésének korlátozásáról. A bakonybéli vendéglátók ezt nem szeretnék, hiszen ragyoó alkalom egy tavaszi hétvége arra, hogy az egészségükre kényes emberek ilyenkor egy jót sétáljanak a Bakonyban és hozzáértő vezető segítségével válasszák ki a levelek közül a medvehagymát. Igaz ugyan, hogy a hagymáját is használják gyógyászati célra, de felszedését a kirándulóknak már nem javasolják, hiszen a mértéktelen hagymagyűjtéssel csökkenthetne a növény által elfoglalt terület.
A túrák után a vásárban különféle finom falatokat, kézműves alkotásokat és növényeket szerezhettek be a nap vendégei. Mi sem természetesebb, hogy meg is kóstolhatták a medvehagymás ételeket. A legegyszerűbb, ha vajas vagy zsíros kenyérre metélünk a levekből. Ma már szinte minden valamirevaló rendezvényen kóstolhatunk medvehagymás pogácsát, de sokan a krémlevesre esküsznek, ismét mások pedig sokoldalú zöldfűszerként használják. A leveleket lehet szárítani, morzsolni. Van aki olajban vagy sóban tartósítja, de a legegyszerűbb talán a fagyasztása, akkora adagokban, melyeket egyszerre felhasználunk.
A népi orvoslás a medvehagymát felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, bélfertőtlenítő, emésztési panaszok kezelésére alkalmazza. Csökkent a vérnyomást is.