Életmód

2017.05.22. 05:40

Gyerekvállalás akár negyvenéves kor fölött

Ajka - Nem szerencsés, ha egy édesanya kizárólag a kisbabának adja az összes szeretetét, mert az édesapa ekkor kirekesztve érezheti magát, és ez a gyermek érdekeit sem szolgálja - állítja Vinczéné Szamosvári Veronika védőnő.

Rücker Éva

Egy kisbaba születése életünk egyik legszebb és legfontosabb eseménye. Sokan gondolják, hogy a gyermek Isten ajándéka. Semmihez sem hasonlítható boldogság, amikor megpillantjuk és karjainkba vesszük újszülött csemeténket. A szüléssel járó fájdalmat elfelejtve mosolyogva gyönyörködünk a kis apróságban. Az újszülött ellátása azonban nemcsak öröm a szülők számára, hanem nagy felelősséggel és sok fáradsággal járó feladat. Erre gyakran nincsenek felkészülve.

- A szülővé válás szép feladat, ugyanakkor nehéz is. Hasznos lenne, ha a párok fel tudnának erre készülni. Törekednek is rá, hiszen gyakran hallják, hogy ez nagy változás lesz az életükben. Az első gyermek születése előtt még nem tudják, hogy mit is jelent ez pontosan. Miután megtapasztalják, szép lassan kiderül számukra, hogy szülőnek lenni talán a legnagyobb kihívás az életben. A megszokott életvitelüket jelentősen felborítja, és a párkapcsolatukat is próbára teszi. A kisbaba körüli teendők ellátása rendkívül fárasztó, nehéz ilyenkor egymásra is figyelni. Ebből több konfliktus is adódhat, hiszen a kimerült szülőknek kevés energiájuk marad arra, hogy a társukkal is törődjenek.

Vinczéné Szamosvári Veronika védőnő Fotó: Rücker Éva

Ekkor nem könnyű elnézőnek és türelmesnek lenniük. A stabil, jól működő párkapcsolatokat is megviselheti az új helyzet - emelte ki Vinczéné Szamosvári Veronika. Fontosnak tartja a család érdekében, hogy a párok egymásra is fordítsanak időt. Ha van rá lehetőség, olykor bátran rá kell bízni a nagyszülőkre a gyermeket. Ilyenkor kapcsolódjanak ki kettesben, mert erre szükségük van. Arra kell törekedniük, hogy megmaradjon közöttük a meghitt kapcsolat. A védőnő szerint nem szerencsés, ha egy édesanya kizárólag a kisbabának adja az összes szeretetét, mert az édesapa kirekesztve érezheti magát. A gyermeknek biztonságra van szüksége, és ehhez fontos, hogy a szülők jó kapcsolatban legyenek egymással.

- Ha a szülők boldogok és jól érzik magukat, akkor a gyermek is hasonlóan fogja magát érezni. Ezért is örülök, hogy egyre gyakoribb az édesapák aktív részvétele a babavárásban. Az édesanyákkal együtt ők is eljönnek a tanácsadásra, ami azt mutatja, hogy közösen készülnek a szülővé válásra - mondta Vinczéné Szamosvári Veronika. A gyermekvállalás egyre inkább kitolódik. A kismamáknak életkortól függetlenül javasolt a szűrővizsgálatok elvégeztetése, mert egyes betegségek, fejlődési rendellenességek ezzel kizárhatók.
Az életkortól és személyiségtől is függ, hogy a szülők milyen érzésekkel várják az újszülött érkezését. A védőnők igyekeznek segíteni és támogatni szülőket, hogy minél boldogabb család válhasson belőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!