Életmód

2015.02.27. 11:40

Friss tyúkhúr saláta

Az idei enyhe télen még a hó alól is kikandikált apró kis leveleivel a tyúkhúr, amely az emberek számára is egészséges táplálék Korcsmáros Györgyné szerint.

Tóth B. Zsuzsa

A gyógynövénytermesztő szakmunkás azt mondja, a tyúkhúrt ugyan sokan leginkább csak gyomnövényként ismerik, és annak megfelelően próbálják eltüntetni a veteményes kertből, de szerencsére nem hagyja magát. Gyorsan kihajt újra. Azonban nekünk, embereknek ilyenkor van rá a legnagyobb szükségünk, amikor az ünnepek után, a sok húsétel elfogyasztása következtében a szervezetünk feltelt mérgekkel. Ez a kis növény ilyenkor nagytakarítást végez belső szerveinkben, ha hagyjuk bejutni. Normalizálja a máj működését, szebb lesz tőle a bőrünk, elmúlnak a pattanások, az ekcéma, a köszvény és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Hashajtónak, vízhajtónak ugyancsak kiváló. Ajánlatos szendvicsekben, köreteket megszórva nyersen fogyasztani, vagy salátaként. Amellett készíthetünk főzeléket is belőle, mint nagyanyáink. Ha a leveleket megszárítjuk, összetörjük, morzsoljuk, lezárt üvegben egész évben eláll. A fűszerekhez is keverhetjük és folyamatosan fogyasztva méregteleníthetjük magunkat.

Például a tojásos nokedlit is megszórhatjuk a tisztára mosott apró levelekkel megszórni. Jó a szemnek, a gyomornak, valamint az egészségünknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!