Életmód

2014.06.30. 05:50

Fontos a szűrés

Balatonfőkajár - Sokan vettek részt a balatonalmádi Egészségfejlesztési Iroda ingyenes szűrővizsgálatain a településen a napokban.

Marton Attila

A mobil szűrőbuszon hasi- és kismedencei ultrahangvizsgálatot, csontsűrűség-vizsgálatot végeztek - mondta a Naplónak Szomjas-Jakab Erzsébet, az iroda szakmai vezetője. Crespo Germanné foglalkozásügyi asszisztens a csontsűrűség-, míg Szentpéteri-Tátrai Ibolya szonográfus a hasi- és kismedencei szűréseket végezte el.


- Érdekel az egészségem, nem volt kérdéses, hogy részt veszek a vizsgálatokon, mondja a balatonfőkajári Törökné Pincési Teréz, aki szerint mindenkinek érdemes kihasználnia a lehetőséget. A vizsgálatra érkező Varga Gyuláné azt emelte ki, hogy nem kell máshova elutazni, és pénzbe sem kerülnek a szűrések. A helyieknek lehetőségük van előzetesen bejelentkezni, így várakozás nélkül kerülhet sorra mindenki - mondja Horváth Emil, az egészségügyi szűréseket koordináló Oxivit Egészségügyi és Szolgáltató Kft. projektmenedzsere. Az ultrahangvizsgálatra éhgyomorral kell érkezni és sok folyadékot kell inni. A vizsgálat 30 éves kor felett mindenkinek ajánlott. Kiszűrhetik a jóindulatú daganatos elváltozásokat, a prosztata-megnagyobbodást, a vese- és epekövet, a vese- és epehomokot, májzsírosodást. A csontsűrűség vizsgálat során a csontritkulást mutathatják ki. A vizsgálatra érkezőknek a szakemberek részben azonnal kiértékelik az eredményt, részint pedig ki küldik. A szakemberek az eredmények függvényében javasolják a résztvevőnek, hogy forduljon orvoshoz. A balatonalmádi Egészségfejlesztési Iroda jóvoltából Balatonfőkajár mellett az utóbbi másfél hónapban további tíz településen végeztek térítésmentesen megelőző egészségügyi szűréseket. A mobil szűrőbusz legközelebb augusztus 16-án Királyszentistvánra látogat, majd szeptember első hétvégéjén Balatonalmádiban végzik el a hasi ultrahang és csontsűrűség vizsgálatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!