Életmód

2017.02.23. 16:20

A "nem leszek lusta" típusú mondatokat teljesen irtsuk ki a szótárunkból

Veszprém - Akik csak fogadkoznak ahelyett, hogy célokat tűznének ki, soha nem érnek révbe - hívta fel a figyelmet Nagy Erika oktatási szakértő.

Penk Tímea

Az újévi fogadalmak lassan elmaradnak, pedig még csak néhány hét telt el az évből. Nagy Erika szerint azonban nem kell új évnek kezdődnie ahhoz, hogy összeszedjük a vágyainkat és megtervezzük a céljainkat.

- Bármelyik nap elkezdhetünk úgy élni, ahogy szeretnénk. A célkitűzés azért fontos, mert nem elég kigondolni valamit, hiszen az még csak álmodozás. Rövid és hosszú távú célokra egyaránt szükségünk van, mindkét típusból össze kell szedni néhányat - mondta a szakértő. Elmagyarázta, hogy a célkitűzésnek nagyon gyakorlatias oka van: minél több apró tervet valósítunk meg és húzhatunk ki a listánkról, annál motiváltabbak leszünk, amikor a komolyabb célok következnek.

- Ha motivált az ember, a határidőket pedig becsületesen tartja, akkor sikere lesz. Tervek és elképzelések nélkül azonban olyan helyekre jut az életben, ahol nem feltétlenül érzi jól magát. Ha nem is hisz teljesen az előre tervezésben, mert inkább a spontán események híve, elképzelései mindig legyenek arról, mit és hogyan szeretne elérni az elkövetkezendő időszakban - hangsúlyozta Nagy Erika, majd kiemelte a pontos megfogalmazások fontosságát.

A szakember szerint arra is ügyelni kell, hogy pozitívan határozzuk meg a céljainkat, kerülve a negatív és homályosan jövőbeli kifejezéseket, például a "nem leszek lusta" típusú mondatokat teljesen irtsuk ki a szótárunkból. Rossz cél például az is, hogy "idén többet sportolok", helyette azt kell eldönteni, hogy "minden héten legalább háromszor sportolok". Rossz cél az is, hogy "megtanulok spanyolul", mert el kell dönteni, hogy mikorra és milyen szintre akarunk eljutni.

Nagy Erika szerint nagyon fontos a célok pontos meghatározása

Nagy Erika szerint célokat megvalósítani felemelő, motiváló érzés. Egyáltalán nem szégyen "elbukni" egy célban, a szégyen az, ha csak úgy hagyjuk elúszni, és lemondunk a terveinkről, vágyainkról és álmainkról.

1. Szabj magadnak határidőt! Ha el akarod érni a céljaidat, mindenképp határozz meg egy határidőt, amihez tartod is magad! Ne hagyj mindent az utolsó pillanatra, mert percek alatt elszáll az összes motivációd!

2. Legyen egy terved! Vagy valami stratégiaszerűséged, amire az év bármelyik napján támaszkodhatsz, ha szükséged van rá. Nem kell napra pontosan meghatároznod mindent, de nagy vonalakban mindenképp.

3. Írj le mindent! Mielőtt azt gondolnád, felesleges leírnod a céljaid, hiszen ott vannak a fejedben, és nem felejted őket, fogj egy papírt, csinálj egy listát magadnak. A szó elszáll, az írás megmarad, ezt tudjuk. Az a varázslatos az írásban, hogy megerősíti az elhatározásod.

4. Legyél konkrét! Akár rövid, akár hosszú távú célokat tűzöl magad elé, mindig pontosan határozd meg, amit el szeretnél érni! A leírtakat később módosíthatod, nem kőbe vésett parancsok, de konkretizáld!

5. Vond le a tanulságot! Ha előző évről maradtak olyan terveid, amiket nem sikerült elérned, mindenképp vezesd le, miért nem jött össze valami korábban. Nem szégyen, ha újra megpróbálod, sőt, talán most van itt az ideje, hogy elérd, amit szerettél volna tavaly.

+1 Évtervező: a célok leírása kiemelt fontosságú. Bármilyen füzetbe leírhatod a 2017-es terveidet.

A "nem leszek lusta" típusú mondatokat teljesen irtsuk ki a szótárunkból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!